Nacional: Mamić plaća bivšu predsjednicu Ustavnog suda i pet profesora prava

Foto: Boris Scitar, Armin Durgut/PIXSELL

BJEGUNAC od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić angažirao je i skupo platio Jasnu Omejec i pet drugih profesora prava za pravna mišljenja o njegovom slučaju, navodi Nacional.

Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda i redovita profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta, pune dvije i pol godine na platnom je spisku Zdravka Mamića, piše tjednik Nacional i pojašnjava: "Ona je kao pravna ekspertica za područje ustavnog i upravnog prava svoju stručnu ekspertizu stavila Mamiću na raspolaganje, a Mamić ju je za taj angažman vrlo vjerojatno unosno platio."

Ovaj tjednik navodi da zna za barem još šest osoba iz višeg sudskog ili pravnog miljea koje su to radile. Neki pravnici navodno se zgražaju nad svojim kolegama koji su se upustili u tu aktivnost s Mamićem, pa to čak nazivaju "pravnom prostitucijom".

Predložila da se brani nepravednim suđenjem

Jasna Omejec je službeno napisala kako misli da bi Ustavni sud u Mamićevom slučaju stvari mogao vratiti na početak postane li prva presuda protiv njega pravomoćna, na temelju optužnice koju je zastupao neovlašteni zastupnik USKOK-a.

Sličnim manevrom, koji sugerira povredu prava na pravično suđenje, Jasna Omejec je na čelu Ustavnog suda vratila na početak suđenje Ivi Sanaderu optuženom za primanje mita da mađarskom MOL-u prepusti upravljačka prava u Ini.

Osim Jasne Omejec, na Mamićevom platnom spisku prema navodima Nacionala su još: Davor Derenčinović, Viktor Gotovac, Zoran Burić, Leo Cvitanović i Igor Vuletić.

Više stotina tisuća kuna

Sve njih kontaktirao je u ime Zdravka Mamića odvjetnički ured Veljka Miljevića i angažirao ih da izrađuju pravna mišljenja koja bi mogla pomoći odbjeglom Mamiću te su oni to u proteklom razdoblju činili. Naravno, uz novčanu naknadu, tvrdi Nacional.

Jedan istaknuti hrvatski sudac za Nacional je izjavio kako se govori da su neka od spomenutih mišljanja u Mamićevom slučaju plaćena i više stotina tisuća kuna.

Pročitajte više