Nacional: Sumnja na 6 slučajeva kravljeg ludila

NAKON teksta u Nacionalu objavljenog prije tjedan dana o mogućem slučaju kravljeg ludila u zagrebačkoj zaraznoj bolnici, tjedniku se javilo nekoliko liječnika koji su potvrdili postojanje još nekoliko identičnih slučajeva čiji su simptomi ukazivali na kravlje ludilo, ali su im bolnički dosjei nestali u sumnjivim okolnostima iz službenih statistika ili im je na kraju utvrđena dijagnoza klasične Creutzfeld-Jakobove bolesti, a ne varijante koja se naziva kravlje ludilo.

Jedan liječnik iz KBC-a Rebro rekao je za Nacional kako je tamo 2002. godine bio hospitaliziran 30-godišnjak sa simptomima koji su upućivali na Creutzfeld-Jakobovu bolest (CJD), a nakon godinu dana mladić je umro. On je svojedobno imao operaciju na mozgu te mu je umetnut implatant od kravlje moždane ovojnice, pa su liječnici zaključili da nije moglo biti riječi o klasičnoj varijanti CJD-a, nego se najvjerojatnije radilo o kravljem ludilu. No, niti obdukcijom nisu mogli to 100 posto potvrditi, pa je konačna dijagnoza ostala klasična varijanta CJD-a.

U sljedećem slučaju radilo se o djevojci koja je došla na Rebro sa simptomima progresivnog propadanja i pogoršanja motorike, sve je upućivalo na CJD. Djevojku su potom poslali na zaraznu, a sugovornik Nacionala ne zna što se s njom dogodilo.

2003. godine 60-godišnji muškarac na Rebro je došao zbog demencije, no odmah je bilo jasno da se radi o nečem drugom. Kakva je bila konačna dijagnoza, Nacionalovom sugovorniku nije poznato, no pacijenta je zapamtio po tome što je liječnicima rekao kako je veliki ljubitelj teletine, odnosno telećeg mozga. 

Na povijestima bolesti - "strogo povjerljivo"

Nakon objavljivanja priče o L.T. Nacionalu se javila osoba iz zarazne bolnice koja je potvrdila dva slučaja kravljeg ludila.

"Hrvatska je imala već dva slučaja kravljeg ludila. Za jednu žensku osobu iz Zagreba pouzdano znam da je umrla, dok za muškarca ne znam kako je završio, ali budući da je riječ o neizlječivoj bolesti, pretpostavljam da je ishod bio isti. Imao sam priliku vidjeti povijest bolesti obaju pacijenata koji su ležali u zaraznoj bolnici. Od žene sam vidio rezultate patološke pretrage koja je potvrdila kravlje ludilo. Kako sam bio šokiran tom nedvojbenom konstatacijom, tražio sam objašnjena od liječnika u okviru bolnice i svi su mi redom potvrdili da je to što piše potpuno točno i još su mi objasnili da je riječ o bolesti koja pretvara mozak u kašu i kako je dolazilo do raspada sistema, a kod dotične umrle žene su mi i navodili kojim je redom dolazilo do otkazivanja rada mozga: gubljenje mogućnosti govora, pa vida, itd.!. Posebno je čudno što su povijesti bolesti obaju pacijenata imale crvenim žigom otisnuto strogo povjerljivo. Šokiralo me i nekoliko papira s patologije, a na onom glavnom papiru nije bilo potpisa nekog od rodbine za davanje suglasnosti za patološki pregled. Kad sam postavio potanje liječnicima je li to slučajno ili namjerno, otvoreno su mi rekli da njena rodbina nije dala pristanak za otvaranje tijela, ali je zbog specifične bolesti, a radilo se o kravljem ludilu, mimo dozvole napravljena obdukcija.

"Uglavnom, pokazalo se da je žena bila pozitivna na testiranje", rekao je anonimni izvor Nacionalu, i dodao kako se pretpostavlja da žena nije bila zaražena u Hrvatskoj jer je dugo vremena bila u inozemstvu.

Prema istom izvoru pod sumnjom na bolest kravljeg ludila hospitaliziran je i jedan muškarac, no dosjei i žene i muškarca nikada nisu provedeni kroz službene statistike zarazne bolnice. Slučajevi nisu registrirani niti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, niti u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Nacional tvrdi kako je dokaz da se takvi slučajevi mogu "zagubiti" u statistikama, i izjava ravnatelja Zarazne Miroslava Lisića da je dosad u Hrvatskoj bilo tri slučaja oboljenja od klasične varijante CJD-a, a prema podacima HZJZ-a registrirana su dva.

Nacional dalje tvrdi kako se čini nemogućim, s obzirom na to da je bolest vrlo rijetka, da su pacijenti oboljeli od klasične varijante CJD-a. Klasična varijanta CJD-a iznimno je rijetka, te se prirodno ili slučajno zarazom javlja tek jednom na milijun slučajeva, a čini se nemogućim da je učestalost pobolijevanja od te bolesti u Hrvatskoj daleko iznad svjetskog prosjeka. Prema tome, tvrdi Nacional, postoji opravdana sumnja da se radilo o kravljem ludilu.

Pročitajte više