"Nacionalističku politiku, očito, uvijek podržava većina Srba"

"EU JE morala odmah pozvati pet članica koje nisu priznale Kosovo kako bi se napravio plan djelovanja", izjavio je bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz Schilling, koji je Uniju označio kao jednog od glavnih krivaca za aktualne nemire na Kosovu.

Deutsche Welle prenosi da je EU trebala napraviti pritisak na priznanje Kosova prema svim svojim članicama čim je Međunarodni sud u Haagu donio odluku da je nezavisnost te zemlje u skladu s međunarodnim pravom.

"Trenutno se događa blokada građana Kosova koji ne mogu putovati sa svojim putovnicama. Srpska strana do cilja, koji je vrlo jasan, pokušava doći prekršajima, cilj je minirati nezavisnost Kosova gdje god je moguće", naglasio je Schwarz-Schilling.

"Kad 16 godina nakon genocida u Srebrenici isporuče Ratka Mladića, onda ih svi tapšu po leđima i kažu izvrsno, put prema EU je otvoren. To su psihološki gledano nemoguće stvari, EU to ne shvaća. Tako se ne postupa prema nekome tko stoji u stalnom, fundamentalnom suprotstavljenom stavu prema susjedima. Srbija to čini po vlastitom nahođenju, na osnovi nacionalističke politike koju očito još uvijek podržava većina Srba", oštro je zaključio nekadašnji visoki predstavnik u BiH.

Pročitajte više