Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odbacila optužbe o netransparentnosti

NACIONALNA zaklada za razvoj civilnog društva odbacila je optužbe o netransparentnosti rada i kriterija natječaja za dodjelu sredstava za institucionalnu potporu i razvoj udruga, ustvrdivši kako nije bilo proceduralnih pogrešaka u odlučivanju.

"Proces odlučivanja u dodjeli sredstava bio je transparentan", izjavila je na današnjoj konferenciji za novinare upraviteljica Zaklade Cvjetana Plavša-Matić.

Odgovarajući na pitanje zašto udruge, kao što su Gong, B.a.b.e., Centar za ženske studije, Izviđačka škola Zagreb, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet te Srpski demokratski forum, nisu dobile sredstva Nacionalne zaklade, Plavša-Matić objasnila je kako su pri procjeni pristiglih prijava prošle bolje natječajne dokumentacije.

"Kako bi se osigurala ravnopravnost svih udruga, procjena njihovih prijava temeljila se isključivo na onome što su obrazložile u svojim prijavama, a čime je eliminirana mogućnost unaprijed sigurnih dobitnika", rekla je. Zauzela se za donošenje strategije za razvoj civilnoga društva, a kako bi se na temelju tog dokumenta u idućim natječajima postavili prioriteti.

Član Upravnog odbora Mladen Ivanović odbacio je optužbe o sukobu interesa, obzirom da članovi Upravnog odbora Zaklade, koji su potencijalno mogli biti u sukobu interesa, nisu sudjelovali u radu tog dijela sjednice. Rekao je i kako ne postoji mogućnost žalbe na odluke Zaklade jer prema zakonu ne postoji propisani žalbeni rok koji bi Zaklada morala primjeniti.

Sredstva Nacionalne zaklade dobilo je 30 udruga, a na njihov natječaj za institucionalne potpore javilo se 117 udruga od ukupno oko 26 tisuća registriranih u Hrvatskoj. Nacionalna zaklada raspolaže s preko 15 milijuna kuna iz državnog proračuna i 12 milijuna kuna od igara na sreću, namijenjenih regionalnom razvoju. Troškovi za održavanje hladnog pogona Zaklade ne prelaze dva milijuna kuna, rekla je upraviteljica Zaklade.

Pročitajte više