Nađi: Plenkovićev novi zakon imat će ozbiljne posljedice po društvo

Foto: Index/Pixsell/Robert Anić

Koalicija stranaka Fokus–IDS–Reformisti i PGS danas su ocijenili izmjene Kaznenog zakona i uvođenje novog kaznenog djela odavanja dokaznih radnji opasnim udarom na demokraciju te ustvrdili da se po njemu vidi da su Plenković i Vučić braća po represiji.

Predsjednik Fokusa Davor Nađi problematizirao je uvođenje novog kaznenog djela nazvavši ga štetnim te istaknuo kako se njime državi omogućuje lov na političke protivnike.

 

"Javnost treba shvatiti ozbiljne posljedice novog zakona"

"Uzmimo u obzir situaciju da neki medij objavi određene materijale koji su u interesu javnosti, kao što se i do sada normalno radilo. Tko u ovoj situaciji štiti urednika, novinara ili blogera kojima policija može kucati na vrata i reći im – ili daj ime od kog si dobio materijale ili ćemo te optužiti za ometanje istrage”, zapitao je na konferenciji za novinare u saboru.

Po njemu, zanimljiv je i tajming zakonskih izmjena jer se, naglašava, premijer počeo snažno zalagati za ovaj zakon otkada su svima poznati inicijali prvi put izašli u javnost.

"Sličan oblik vladanja vidimo kod istočnih susjeda i u novom Kaznenom zakonu vidimo da su Plenković i Vučić braća po represiji“, zaključio je Nađi, uz poruku da javnost treba shvatiti ozbiljne posljedice koje ove izmjene mogu donijeti za društvo.

"Ovo je zastrašivanje"

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus kazao je da potpuno razumije potrebu stvaranja ravnoteže između interesa javnosti i zaštite postupka i njegovih sudionika. Međutim, upozorava, ponuđene zakonske odredbe ne idu u smjeru uravnoteženja tih dvaju interesa, nego onoga što je i bio povod za njihovo pokretanje - da spriječe političku štetu koja nastaje vladajućoj stranci curenjem informacija.

"Probijanja kaznenog postupka ništa manje nije bilo i dok je istraga bila tajna. Ponuđeno rješenje koje se okrenulo zastrašivanju zviždača i novinara to neće spriječiti, ali će znatno opteretiti i onako neefikasan sustav, koji će se sada baviti sam sobom. Kada su u pitanju slučajevi za koje postoji javni interes, rješenje treba tražiti u ubrzanju postupaka i jačanju povjerenja u sudstvo”, ističe Paus.

"Plenković je i prije početka farse odredio tko će biti glavni državni odvjetnik"

Čelnik Reformista Radimir Čačić izmjene Kaznenog zakona povezao je sa saslušanjem kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, ocijenivši taj postupak farsom.

"Već i prije početka farse Plenković je odredio novog glavnog državnog odvjetnika. Barem za jednog od njih, Turudića povezanog s Mamićima, Rimac i drugima, neupitno je da je povezan s HDZ-om, što ga čini i vjerojatnim kandidatom”, ustvrdio je, ocijenivši da novim Kaznenim zakonom nitko ne dobiva ništa osim represivnog aparata koji će vjerojatno biti politički motiviran.

Pročitajte više