Nadopuna kaznene prijave za krađu kartica u Splitu

SPLITSKO-DALAMTINSKA policija potvrdila je da je policija podnijela nadopunu kaznene prijave protiv četiriju osoba, jedne Hrvatice i tri Rumunja, koje je USKOK optužio za udruživanje radi počinjenja teških krađa, prijevaru i krivotvorenje isprava, odnosno krađu bankovnih kartica uporabom tzv "libanonske petlje".

Navedena četvorka dosadašnjom je prijavom i nadopunom optužena zbog štete od ukupno oko 100 tisuća kuna koju su počinili od kraja srpnja do polovine listopada na račun 23 vlasnika kartica sedam hrvatskih banaka, doznaje se danas od glasnogovornice PU Marine Kraljević Gudelj.

Optuženi su hrvatska državljanka Željka David, njezin suprug Rumunj Vasil David te Ljulian Duca i Roksane Daniele Terente, također rumunjski državljani.

Kartica su se domogli uporabom tzv. "libanonske petlje", uređaja koji onemogućava izlazak kartice iz bankomata, a skupina ga je prva rabila u Hrvatskoj. Riječ je o "uređaju" sačinjenom od videovrpce i samoljepive vrpce koji su umetali tijekom večeri, a kada bi "žrtva" umetnula svoju karticu, nakon uporabe ona više ne bi mogla izaći.

Tada bi, obično, "u pomoć" uskakala Željka David te savjetovala vlasniku kartice da još jednom ukuca PIN, jer se tako i njoj dogodilo. Ako je "žrtva" bila dovoljno naivna, došla bi i do te informacije. Kada bi se vlasnik kartice udaljio, izvadili bi karticu iz bankomata i trošili novac s tuđeg računa, bilo podižući gotovinu, bilo kupujući i plaćajući račune.

Protiv četvorke se još vodi istraga, pa je moguće podnošenje daljnjih nadopuna prijavi, doznaje se u policiji.

Pročitajte više