Nafta na samoj granici 130 dolara, uskoro 150!

JUČERAŠNJE trgovanje naftom doseglo je novi rekord od gotovo 130 dolara po barelu uslijed zabrinutosti zbog malih zaliha, ali i OPEC-ove odlučnosti o nepromijenjenim proizvodnim količinama.

Najveći ulagači nadaju se što višim cijenama pa je tako investitor i milijarder T. Boone Pickens uslijed rasta cijene do 130 dolara izjavio kako očekuje da njegova sirovina do kraja ove kalendarske godine dosegne cijenu i od 150 dolara za barel. Paralelno s Pickensovim očekivanjem i dvije su investicijske banke promijenile svoje godišnje procjene rasta cijene nafte.

Tako bi prema najnovijim prognozama cijena nafte do kraja 2010. godine iznosila 200 dolara za barel. Za neke analitičare ovakve su situacije kao dječje igralište što se dalo zaključiti iz izjave Petera Beutela, čelnika kompanije Cameron Hanover: "Postoji neki opravdani osjećaj da bi prognoze od 150 dolara za barel mogle biti istinite, pa zašto ne kupiti sada umjesto kasnije?".

Krajem jučerašnjeg trgovanja na američkom tržištu cijena nafte stala je na 129,07 dolara što je porast od 2,02 dolara, a najviša dnevna vrijednost iznosila je 129,60 dolara za barel.

V.M.

Pročitajte više