Nafta stabilno iznad 72 dolara po barelu



NAFTA je jučer i danas trgovala sa stabilnom cijenom iznad 72 dolara po barelu, nakon što je ranije porasla za dva posto, prateći pad američkih zaliha nafte.

Na njujorškom tržištu je cijena sirove nafte s rokom dostave u listopadu imala cijenu od 72,56 dolara po barelu u ranojutarnjim satima po europskom vremenu. U srijedu je cijena porasla za 1,58 dolara, zbog pada vrijednosti američkog dolara. Na londonskom tržištu cijena je pala za sedam centi na 71,60 dolara po barelu.

Dobri podaci, slab dolar

Prošli su tjedan američke zalihe nafte pale za 4,7 milijuna barela, objavljeno je jučer. To je puno više od procijenjenih 2,4 milijuna barela. Istodobno, zalihe benzina, dizela i nafte za grijanje porasle su za 5,2 milijuna barela, puno više od predviđenih 1,3 milijuna. Kombinacija rasta zaliha naftnih derivata i pada zaliha nafte vjerojatno će zadati udarac profitu američkih rafinerija.

Jučerašnji podaci također su pokazali rast američke industrijske proizvodnje, što pojačava uvjerenje da je recesija u zemlji koja troši najviše energije na svijetu pri kraju. Takve vijesti vjerojatno će povećati apetit investitora za riskantnijim ulaganjem, što bi dugoročno moglo povećati i cijene nafte, smatraju analitičari.

Potražnja najveći problem

Iako nema dovoljno snažnih temelja koji bi povukli cijenu iznad 75 dolara po barelu u kratkom roku, dobro stanje na tržištima dionica kao i pozitivni podaci iz SAD-a trebali bi utjecati na održavanje cijena. Iako su zalihe na rekordno visokim razinama, a potražnja nije velika, nedostatak povjerenja u američki dolar također bi trebao podržati više cijene nafte. Pad vrijednosti dolara tjera investitore na kupnju sirovina kao što su nafta i zlato, da bi se izbjegao rizik inflacije.

Istodobno, azijske su dionice danas trgovale s najboljim rezultatima u zadnjih 13 mjeseci. Nafta u zadnjih nekoliko mjeseci trguje stabilno, s oscilacijama između 65 i 75 dolara po barelu. Ipak, ključni je problem očekivani nastavak slabe potražnje.

Jedan delegat Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ključnog naftnog kartela koji kontrolira 40 posto svjetskih zaliha, napisao je jučer u kuvajtskim novinama da bi OPEC nagodinu mogao ponovno rezati proizvodne kvote, kako bi se izborio s očekivanim padom potražnje za crnim zlatom.

Pročitajte više