NAGRADA "PETAR BREČIĆ" Nikoli Vončini i Filipu Šovagoviću

Na svečanosti u "Školskoj knjizi" danas je dodijeljena nagrada "Petar Brečić" Nikoli Vončini za knjigu "Prilozi za povijest radija i televizije u Hrvatskoj" te mladom glumcu i dramskom piscu Filipu Šovagoviću. L

Nagrada, koja nosi ime uglednog kazališnog kritičara, teatrologa i dramaturga, dodjeljuje se peti put, a njezini su osnivači Hrvatska radiotelevizija i Školska knjiga.

Predsjednik Ocjenjivačkog suda Branimir Bošnjak istaknuo je da je Vončina svojim djelom dao velik doprinos kulturološkom opusu vezanom uz radijsku i scensku umjetnost.

U obrazloženju nagrade ističe se da je poseban segment Vončinina rada permanentno zanimanje za fenomen radiodrame.

Istaknuto je da je Radio-Zagreb, danas Hrvatski radio, od 1927. proizveo i emitirao više od 1200 radiodramskih ostvarenja. Neka su od njih u posljednjih trideset godina postigla i brojna međunarodna priznanja.

Vončina je sabrao najbolja od tih djela i popratio ih komentarom upozoravajući na značenje radiodrame kao nezaobilaznog dijela nacionalne kulturne baštine, ističe se u obrazloženju nagrade.

Filip Šovagović nagradu "Patar Brečić" dobio je za četiri drame, a teoretičari i kritičari drže ga najperspektivnijim hrvatskim dramskim piscem čiji se tekstovi izvode i na svjetskim pozornicama.

Ova nagrada mladom autoru bit će poticaj kreativnom stvaralaštvu, istaknuo je Ante Žužul, predstavnik suosnivača nagrade - "Školske knjige".

Članica Ocjenjivačkog suda Željka Turčinović izrazila je nazadovoljstvo što je nagrada dodijeljena i Filipu Šovagoviću. Obrazložila je da se ta nagrada dodjeljuje za teatrologiju, kazališnu kritiku, esejistiku i praktičnu dramaturgiju te da do danas nije bila upoznata s tim da je dodijeljena i Filipu Šovagoviću.

Ona je najavila da će podnijeti pismenu ostavku na rad u Ocjenjivačkom sudu.

Komentirajući dodjelu nagrade Filipu Šovagoviću, Ante Žužul kao predstavnik suosnivača - "Školske knjige", rekao je kako je Vijeće nagrade, koje ima veće ovlasti od Ocjenjivačkog suda, imalo pravo dodijeliti i drugu ravnopravnu nagradu.

Pročitajte više