Najaf: Treći dan sukoba američkih marinaca i iračke milicije

VEĆ TREĆI dan zaredom traju sukobi između američkih marinaca i šijitske milicije u iračkom svetom gradu Najafu, priopćili su u subotu očevici.

Oni tvrde da su sukobljene strane otvarale vatru iz strojnica i minobacača u subotu rano ujutro. Sredinom jutra borbe su se stišale, ali je nastavljena povremena pucnjava u nekim dijelovima grada.

Stotine pripadnika paravojnih postrojbi, odanih radikalnom šijitskom kleriku Moqtadi Sadru, kretalo se gradom oko svetih mjesta ignorirajući ultimatum guvernera da napuste Najaf do večeri.

Američka vojska priopćila je da su dva marinca u petak poginula u borbama na području Najafa.

Novi sukobi predstavljaju velik izazov za premijera Iyada Allawija, kojeg podržavaju SAD, i čini se da su uništili dvomjesečno primirje između američkih snaga i Mehdijeve milicije odane Sadru. Allawiju je, kao i drugim iračkim dužnosnicima, u subotu preko web stranice zaprijetila militantna skupina Abu Musab al-Zarqawi povezana s al-Qaidom. "Allawi, budi siguran da za tebe imamo samo mač čiju ćemo žeđ ugasiti tvojom krvlju", kaže se u poruci na web stranici islamskih militanata koju često koriste za slanje takvih vrsta upozorenja.

Američka je vojska također priopćila da je u petak jedan američki vojnik ubijen iz zasjede zapadno od Bagdada.

U subotu su na središte Bagdada pale dvije minobacačke granate, a borbe između američke vojske i šijitske milicije vodile su se i u siromašnoj četvrti Bagdada, Sadr Cityju.

(Hina) xkga ymaš

Pročitajte više