Najbolja predstava riječkoga HNK "Filumena"

Najbolja dramska predstava u cjelini riječkoga HNK Ivana pl. Zajca u protekloj sezoni je "Filumena Marturano" Eduarda de Filippa u režiji Jagoša Markovića, odluka je prosudbene komisije objavljena na današnjoj dodjeli nagrada.

Prosudbena komisija, kojoj je na čelu bila dramska prvakinja iz Zagreba Neva Rošić, svoju je odluku obrazložila time da je ta predstava skladna cjelina redateljske zamisli, od struke zapaženih i nagrađivanih rola protagonista, niza dojmljivih epizodnih rola te svih ostalih elemenata predstave čime je "Filumena Marturano" postala vrhunac sezone.

Nagrada za najbolju žensku ulogu "Zlata Nikolić" dodijeljena je dramskoj prvakinji Editi Karađole za ulogu Rosalie Solimene u predstavi "Filumena Marturano". Nagradu "Raniero Brumini" za najbolju mušku ulogu ponio je dramski prvak Galiano Pahor za ulogu Roberta u predstavi "Prijevara".

Posebno priznanje, na temelju odluke prosudbene komisije, dodijeljeno je književniku i prevoditelju Danielu Načinoviću za jezičnu preradu i lokalizaciju melodrame "Filumena Marturano" na čakavsko narječje, mješavinu istarskih i kvarnerskih govora.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini nosi ime "Đuro Rošić" po prvom intendantu riječke kazališne kuće, tadašnjeg Narodnog kazališta.

Zlata Nikolić bila je dramska prvakinja Hrvatske drame, a Raniero Brumini istaknuti glumac Talijanske drame te kuće u 20. stoljeću.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više