Najčešći izbor za budućeg predsjednika - Nadan Vidošević

REDOVITO mjesečno istraživanje CRO-Demoskop agencije Promocija plus, provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika, pokazalo je kako je ovog mjeseca SDP povećao svoju prednosti pred HDZ-om te kako su najvažnije teme u veljači bile gospodarska kriza i odnosi sa Slovenijom.

U veljači je potvrđen nastavak trenda stranačke bipolarizacije, ali je povećana prednost SDP-a u odnosu na sada vladajući HDZ. Dok vodeća opozicijska stranka u posljednjih pola godine bilježi stabilnu podršku od oko 29 posto, HDZ zbog sve većih razmjera ekonomske krize, ali i vanjskopolitičkih poteškoća, iz mjeseca u mjesec bilježi pad podrške.

SDP je i šesti mjesec zaredom na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka i to s 29,5 posto (prije mjesec dana 28,3 posto). HDZ kao druga vodeća stranka u zemlji u ovomjesečnom istraživanju bilježi daljnji pad potpore u odnosu na prošli mjesec za dva posto (s 25 posto na 23 posto).

Čak 25 posto birača neodlučno

Tako gospodarska kriza, način njezina rješavanja, ali i vanjskopolitički odnosi, pri čemu se prvenstveno misli na pretpristupne pregovore o ulasku u EU (slovenska blokada i nova blokada zbog topničkih dnevnika), znatno utječu na smanjenje potpore glavnoj stranci vladajuće koalicije, ali i povećava udio neodlučnih birača i apstinenata. Broj neodlučnih birača raste iz mjeseca u mjesec i u veljači je dosegao 25 posto. 

Na trećem se mjestu nalazi HNS s 5,3 posto. HSS zadržava četvrto mjesto i ovaj mjesec s rezultatom oko izbornog praga (5 posto). HSP se popeo na peto mjesto (3,4 posto), a HSU bilježi pad u odnosu na prošli mjesec (3,1 posto) i zauzima šesto mjesto. Od parlamentarnih stranaka dvije stranke bilježe rezultat iznad 1 posto (HSLS s 1,4 posto i IDS s 1,3 posto). HDSSB, kao posljednja parlamentarna stranka, bilježi ujedno i najslabiji rezultat koji ovaj mjesec iznosi 0,8 posto. Sve ostale stranke bilježe izbor u ukupnom zbroju od 2,2 posto (DC, HB, PGS, ASH, Ljevica Hrvatske, SDSS, nezavisne liste...).

Mesić i dalje najpozitivniji, Sanader najnegativniji

Predsjednik Stjepan Mesić i ovoga mjeseca je s 24 posto podrške na vrhu ljestvice pozitivnih političara (u odnosu na prošlomjesečnih 21,1 posto) i njegova popularnost raste (u posljednja četiri mjeseca bilježi porast od 8 posto). Čelnik SDP-a, Zoran Milanović na drugom je mjestu s 15,3 posto u odnosu na 14 posto iz veljače. Četvrti mjesec zaredom ispred je svog glavnog političkog rivala Ive Sanadera koji bilježi 10,4 posto podrške (prošli mjesec 11,7 posto).

Slijede Ljubo Jurčić s 4,2 posto i Ivan Čehok s 4,1 posto. Radimir Čačić popeo se na šesto mjesto ljestvice popularnih političara - podrška u veljači mu je porasla za cijeli postotni bod. Milan Bandić zabilježio je 2,2 posto podrške. Damir Kajin u ovom mjesecu pada na osmo mjesto s 3,6 posto na 2,1 posto podrške. Na devetom mjestu Ivo Josipović bilježi porast popularnosti za postotni bod. Među prvih deset, ostaje samo jedna žena - Vesna Pusić s 1,6 posto izbora, dok Đurđa Adlešič bilježi trend pada još od rujna prošle godine kad je imala podršku od 4,4 posto, a sad je ima 1,4 posto.

Premijer Ivo Sanader u ovomjesečnom ispitivanju je zabilježio znakovit porast broja glasača koji ga smatraju najnegativnijim političarem u zemlji - 34,3 posto u odnosu na prošlomjesečnih 31,3 posto. Na drugom mjestu "negativaca" je Zoran Milanović (9,1 posto prema 10,8 posto prije mjesec dana). Svi su političari negativni za 8,8 posto ispitanika. Mesića negativnim smatra svega dva posto građana.

Za gotovo 40 posto Hrvata gospodarska kriza je bila tema mjeseca

Gospodarska kriza, brojne rasprave o mjerama protiv krize, otezanje Vlade u poduzimanju mjera i gubitak radnih mjesta postale su najvažnija tema za 39,9 posto ispitanika. Ova tema imala je i svoj utjecaj na doživljaj rada Vlade RH, na stranačke preferencije, ali i na izbor pozitivnih-negativnih političara, s negativnim učinkom na vodeću stranku i njezine čelne ljude.

Odnosi sa Slovenijom koji uključuju nekoliko događaja (slovenski referendum o odgodi ratifikacije Hrvatske za NATO, sastanak hrvatsko-slovenske komisije za pogranična pitanja) najvažnija je tema za 35,7 posto ispitanika, a pronalazak ubojice Ivane Hodak za 7,1 posto ispitanika

Vladi prosječna dvojka

Rad koalicijske Vlade u veljači je ocijenjen prosječnom ocjenom 2,45 kao i prošlog mjeseca. Politika Vlade u ovomjesečnom ispitivanju bilježi podršku (u potpunosti ili uglavnom) od 25,9 posto, dok se 57,2 posto ispitanika izjasnilo protiv politike Vlade Ive Sanadera. 

Podrška članstvu u EU lagano pada, s obzirom na sva blokiranja pregovora koja su se odvijala u veljači. Porast je i onih koji su protiv ulaska u EU (39,6 posto), a udio neodlučnih se smanjuje (sada iznosi 8,9 posto).

Rezultat istraživanja pokazuje pozitivan stav prema članstvu Hrvatske u NATO savezu (62,2 posto). Samo je 8,1 posto neodlučnih, dok se članstvu u NATO savezu protivi 29,7 posto Hrvata.

Najčešći izbor za novog predsjednika - Nadan Vidošević

Najčešći izbor za budućeg predsjednika Hrvatske je Nadan Vidošević i to sa 15,8 posto podrške (porast od 5,4 posto u odnosu na prošli mjesec). Slijedi ga u stopu Ivo Josipović koji u veljači bilježi veliki porast među kandidatima od 6,4 postotna boda (15,6 posto u odnosu na prošlomjesečnih 9,3 posto).

Radimir Čačić, stranački čelnik HNS-a, na trećem je mjestu s 8,5 posto. Slijede Ljubo Jurčić (7,3 posto), Milan Bandić (6,8 posto), Dragan Primorac (5,3 posto) i Đurđa Adlešič (5,1 posto), dok ostali kandidati imaju ispod pet posto glasova.

I.M.
Foto: Davor Pongračić, Goran Mehkek/CROPIX

Pročitajte više