Naknada za odvojeni život je legalna pljačka. Ukidajte to odmah

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NAKNADA za odvojeni život jedna je u nizu povlastica koje imaju državni dužnosnici, među njima i saborski zastupnici, koja se nikako ne može opravdati. To u međuvremenu priznaju i oni koji su je godinama izdašno koristili.

>> Objavljujemo popis svih zastupnika koji primaju naknade za odvojeni život

Podsjetimo, veliku pozornost javnosti izazvala je informacija da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin uzimao naknadu za odvojeni život iako mu supruga uredno radi u Zagrebu i živi s njim. Njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena je u zagrebačkom KBC-u te s djetetom žive skupa u Zagrebu. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu. Prozvan je i SDP-ovac Arsen Bauk.

I HDZ-ov zastupnik Josip Đakić i dalje koristi naknadu za odvojeni život iako se razveo i ima tri odrasla sina. 

Čak 85 zastupnika uzima naknadu za odvojeni život

>> Kako uopće Grbin, Đakić i drugi dobivaju naknadu za odvojeni život?

Naknadu za odvojeni život lani je dobilo čak 85 zastupnika. Za veliku većinu njih radi se o iznosu od 9000 kuna godišnje. Manje od 9000 kuna dobili su samo oni koji nisu u saboru odradili cijelu godinu, nego im je mandat počeo kasnije ili su ga završili prije isteka godine, ili su se u nekom trenutku odrekli naknade. 

Uz naknadu za odvojeni život, u tablici naknada vidi se i niz drugih troškova - dnevnice, trošak putovanja automobilima, cestarine, avioprijevoz, javni prijevoz, hoteli, stanarine, režije, službeni automobili, a tu je i stavka "ostalo".

Za odvojeni život saborskim zastupnicima je u 2021. godini isplaćeno nešto manje od 710 tisuća kuna. Zastupnik za odvojeni život ima naknadu od tisuću kuna mjesečno, koju ne prima kad sabor ne zasjeda.

Zakon o radu ne propisuje naknadu za odvojeni život

Zanimljivo, naknada za odvojeni život nije izričito propisana Zakonom o radu. Zastupnici su sami sebi izglasali povlasticu koju nisu omogućili svim drugim građanima RH po zakonu koji su izglasali.

"Pravo radnika na naknadu za odvojeni život od obitelji nije izričito propisano Zakonom o radu ("Narodne novine" br. 93/14., 127/17., 98/19.), nego ga poslodavac i radnik mogu ugovoriti ugovorom o radu, a može biti uređeno i pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom. Ako u navedenim aktima nije uređeno pravo radnika na naknadu za odvojeni život od obitelji, tada radnik ne može ostvariti to svoje pravo, bez obzira na to što ispunjava uvjete za isto", navela je magistra prava Jasminka Blažinović Grgić u članku na portalu IUS-INFO, najvećoj online bazi propisa, sudske prakse i pravne literature u RH.

Ona ističe i da se "prema poreznim propisima, za vrijeme provedeno na radu u mjestu sjedišta poslodavca ili njegove izdvojene poslovne jedinice poslodavac može radniku isplatiti naknadu za odvojeni život od obitelji. To mjesto rada radnika treba biti različito od njegova mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta."

Dovoljno je da imate prebivalište 50 km od Zagreba i kao zastupnik imate pravo na naknadu

U propisima sabora stoji da se naknada za odvojeni život propisuje Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a u njemu nema riječi o tome gdje živi obitelj zastupnika, s njim ili drugdje, nego se tiče puke birokratske stavke - one o prebivalištu.

>> Objavljujemo dokument: Zastupnici sami traže naknadu za odvojeni život

Prema Odluci o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, pravo na naknadu za odvojeni život "ima zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba i kojemu je u vrijeme zasjedanja sabora, radnih tijela i klubova zastupnika osiguran smještaj u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima i iznimno hotelski smještaj, te zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, a u vrijeme zasjedanja sabora, radnih tijela i klubova zastupnika ima osiguran smještaj u Zagrebu u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji".

Kako stoji u saborskom dokumentu, zastupnik naknadu za odvojeni život ostvaruje na osobni zahtjev sukladno ispunjenom Zastupničkom upitniku, a rješenje donosi Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora nakon obavijesti tajnika sabora o osiguranom smještaju u Zagrebu. Ako zastupnik pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje sukladno točki II. stavku IV. Odluke Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora, rješenje donosi po danoj Izjavi zastupnika o osiguranom smještaju u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji.

Čak i Đakić sada kaže da bi naknadu trebalo ukinuti

HDZ-ovac Đakić je u razgovoru za N1 kazao kako to sve možda i nema smisla i nije u redu, ali da je pravilnik takav. Kao da on kao saborski zastupnik nema mogućnost inicirati promjenu pravilnika.

>> Đakić: Kad su sinovi nestašni onda su moji, a kad je naknada trebam ih se odreći?

"Taj pravilnik postoji godinama, ono što nam daju u saboru da ispunimo, mi ispunimo, a oni onda dalje rješavaju. Ja putujem nakon tri dana sabora. Sinovi su mi 24, 26, 35, 37, jesu odrasli, ali što, kad su nestašni, onda su moji, a kad je u pitanju obitelj, onda nisu moji?" odgovorio je Đakić na pitanje je li mu to nešto sporno.

Na pitanje o tome treba li mijenjati pravilnik, odgovorio je: "Vjerojatno da."

Na "redizajn sustava" je pozvao i saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak. On ističe da ne treba sve ukinuti, ali da zastupnici ne trebaju imati velike privilegije.

SDP-ovac Bauk najavio pokretanje postupka za ukidanje naknade za odvojeni život

Na ukidanje naknade za odvojeni život sada poziva i SDP-ovac Bauk.

>> Arsen Bauk: Očekujem da mi se premijer ispriča, lažno me prozvao

"Odboru za imenovanja ću sutra predložiti da tu naknadu ukine. Svi ti koji će moralizirati će onda naći razloga da to ostane", rekao je jutros Bauk.

"SDP je svoj stav o pravima dužnosnika izrekao tako što je ukinuo saborske mirovine, tri puta smanjivao plaće dužnosnicima. Ovdje se na tapetu dovode dužnosnici koji nisu iz Zagreba", kazao je.

Na pitanje o Peđi Grbinu Bauk se izvlačio: "Predsjednik stranke se nije ogriješio ni o jedan propis RH. Ja neću moralizirati i govoriti što je moralno, a što nije."

U Hrvatskoj je pljačka građana uvijek po zakonu i propisima

Uostalom, i sam Grbin je naglasio da pravo na naknadu ima po odluci sabora.

>> Grbin uzeo naknadu za odvojeni život, a živi sa ženom: "To je moje pravo po zakonu"

"Ako imamo određeno pravo koje proizlazi iz određene odluke koja očito otvara ovakve prijepore, onda je vrijeme da tu odluku konačno reguliramo", dodao je. "Mi imamo sve navedeno u imovinskim karticama. Zašto sam koristio nešto na što po zakonu imam pravo? Bilo bi mi drago da do toga nije došlo. Nije pitanje jesam li prekršio zakon, nego jesam li postupao etično ili moralno", rekao je Grbin, ističući da nije učinio ništa nezakonito.

Ali baš u tome jest stvar - u Hrvatskoj su razne svinjarije većinom po zakonu i propisima. Pljačka građana je često posve legalna. Pa imamo saborske zastupnike koji su sami sebi izglasali naknadu za odvojeni život, koju uzima više od pola zastupnika i tako dobivaju oko 9000 tisuća kuna godišnje povrh svih povlastica i visoke plaće koju imaju.

Sve više zastupnika poziva na ukidanje naknade za odvojeni život

Naravno, imamo i saborske zastupnike koji nisu uzimali naknadu za odvojeni život. Jedna od njih je i Katarina Peović iz Radničke fronte.

"Za razliku od velike većine saborskih zastupnika, nisam uzela niti jednu kunu dodatnih naknada za svoj rad u Saboru, a uz to dio saborske plaće do iznosa plaće koju sam imala kao sveučilišna profesorica odvajam za politički rad RF-a", napisala je ona na Facebooku.

Na ukidanje naknade za odvojeni život pozvao je i u ime Mosta Nino Raspudić, a za to se zalaže i Dalija Orešković iz stranke Centar.

>> Orešković o Grbinu: Treba mu naknada za odvojeni život od mamice i tatice?

"Treba napraviti veliku distinkciju između određenih privilegija koje su s određenim pravom propisane, a nešto sasvim drugo je na koji način ta prava koriste i zloupotrebljavaju naši političari. Način na koji je otkriveno da privilegije koriste Peđa Grbin i Arsen Bauk upućuje na to da je on ovo pravo svojatao i da naknadu za odvojeni život koristi jer smatra da je odvojen od roditelja. Punoljetan čovjek koji smatra da mu je potrebna naknada za odvojeni život od mamice i tatice ne da ne može biti lider oporbe, jednog dana premijer, takav čovjek ne znam može li bilo što samostalno obnašati i u bilo čemu se postavljati kao prvi, osim u javnom sramoćenju koje mu nije trebalo", poručila je Orešković.

Komentirajući obrazloženje HDZ-ovog Josipa Đakića, koji ne vidi problem u korištenju privilegija jer mu "ta prava zakonom pripadaju", Orešković je kazala da se radi o drugačijoj retorici, ali je u suštini ista stvar.

"Obje grupacije su se pokazale kao one koje javnu funkciju vide kao priliku da uzmu i naplate nešto iz javnog proračuna. Gospodina Đakića, uz sve druge afere koje se vežu za njega, stavlja se stvarno u kontekst jedne maskote uzroka i razloga propadanja hrvatske države i društva", dodala je.

Glavašević za Index: Naknadu za odvojeni život treba ukinuti

Neovisni zastupnik iz Zeleno-lijevog kluba Bojan Glavašević je također za ukidanje naknade za odvojeni život, kako je izjavio za Index.

"Mislim da se prava i obaveze dužnosnika trebaju bolje regulirati. Na primjer, kad je riječ o zastupnicima u saboru s prebivalištem izvan Zagreba, prihvatljivo bi bilo financirati im stan u Zagrebu u iznosu od 2500 kn te da se putni troškovi strogo vežu uz saborski rad", kaže. 

"Nažalost, ima slučajeva da su saborski zastupnici ostvarili pravo na putne troškove, ali nisu sudjelovali u saborskom radu. Kad su avionski letovi u pitanju, na udaljenosti manje od 600 kilometara ne bi trebalo refundirati troškove karata", dodaje Glavašević.

"Naknadu za odvojeni život treba ukinuti. Ako se ne ukine, treba je jasnije definirati jer trenutno nije jasna ni njezina svrha ni kako je određen iznos, a ni njezin naziv ne odražava ideju iza njezinog postojanja", zaključuje.

Zapravo bi stvari trebale sada ići brzo i lako. 

Za ukidanje naknade za odvojeni život založili su se zastupnici iz HDZ-a, SDP-a, Centra, Mosta, HSLS-a, Zeleno-lijevog bloka, dakle i pozicija i opozicija. Sabor sada ima priliku brzo djelovati i pokazati da je shvatio zbog čega zastupnici ne trebaju imati naknadu za odvojeni život.

Pročitajte više