Nakon 14 godina, u Utahu osuđenik pogubljen strijeljanjem

SUDAC američke savezne države Utah danas je potpisao nalog kojim je osuđenik Ronnie Lee Gardner ubijen strijeljanjem, objavio je za CNN glasnogovornik saveznog suda. Prema zakonima savezne države Utah, osuđenik ima pravo birati način na koji će biti pogubljen. "Želim da me ubije streljački vod", izjavio je Gardner koji je osuđen za ubojstvo iz 1985. godine kad je ubio odvjetnika tijekom pokušaja bijega iz sudnice.

Ovo je prvo ubojstvo pred streljačkim vodom u saveznoj državi Utah nakon što je 1996. godine na taj način ubijen John Albert Taylor koji je osuđen na smrtnu kaznu zbog silovanja i ubojstva 11-godišnje djevojčice. Taylor je tada rekao da bira smrt strijeljanjem kako bi "osramotio Utah", koja je tada bila jedina savezna država u kojoj se izvršavalo strijeljanje.

Iako je ubojstvo pred streljačkim vodom ukinuto kao način izvršenja smrtne kazne, učinjeno je u slučaju Gardnera jer je on taj način izabrao dok je stari zakon bio na snazi.

Najpoznatiji američki slučaj ubojstva pred streljačkim vodom je bio Gary Gilmore koji je ubijen 1977. godine. Zadnje riječi koje je Gilmore izrekao prije pucnjeva bile su: "Obavimo to!"

Pročitajte više