"Pitanje je hoće li Opara trajati do zime, ova priča nije gotova"

Screenshot: N1

KOMUNIKACIJSKA stručnjakinja Nikolina Borčić i sociolog Sven Marcelić komentirali su drugi krug lokalnih izbora za N1 televiziju.

Željko Kerum optužio je Andru Krstulovića Oparu i HDZ u Splitu da su ga na izborima - pokrali. Ogroman broj nevažećih listića Kerumu je dokaz nepravilnosti u izbornom procesu.

"Ako se netko pita zašto je Kerum dobio toliko glasova, treba pogledati sučeljavanje. Cijelo sučeljavanje je gledao ravno u kameru. On je bio dosljedan, njegova ustrajnost ga vuče i ostvaruje mu takve rezultate. I sad ponavlja iste stvari", kaže komunikologinja.

Kerumova retorika

Smatra i da je Keruma ponijela atmosfera i da mu je to djelomično naštetilo, ali da je njegova retorika takva.

"Nijemci svoje političare kažnjavaju izlaskom na izbore. Ja se nadam da je to neki novi dišpet, nova kultura komunikacije iz Splita", rekla je Boričić komentirajući velik broj nevažećih listića u Splitu.

HDZ-ovci koji dolaze iz Splita baštine tradiciju urbanih likova, rečeno je u studiju N1 televizije.

Kerum je pokušao iskoristiti to da je Opara rekao kako su mu najsretniji dani bili u Zagrebu, smatra Borčić.

Novi izbori u zimu?

Problem gradske vlasti u Splitu je i gradsko vijeće u kojemu nitko nema većinu.


"Pitanje je hoće li Opara trajati do zime. Proračun je prva kušnja. HDZ nema stabilnu većinu u vijeću i ova priča nije gotova", kaže Marcelić.

"Kerum je vrlo emotivan, ali s druge strane dolazi iz trgovačke struke. Pitanje je je li mu problem ega jači od racija. Ako nije spreman na koaliciju, već na zimu mogli bismo imali nove izbore u Splitu", smatra Marcelić.

Gradonačelnik koji je dobio najmanji broj glasova u povijesti moderne hrvatske govori o tome da je split sada jedinstven", upozorio je na paradoks u Oparinom pobjedničkom govoru Marcelić-

HDZ se vraća na jug

MOST nije uspio dobiti većinu glasova u Metkoviću tako da će "mostovskom utvrdom" naredne četiri godine vladati HDZ.

"HDZ je vratio Split, dobio Metković, obje županije, očito je da se vraća u te krajeve", rekao je Marcelić.

"MOST na nacionalnoj razini više nije relevantan nakon gubitka Metkovića" smatra on. Dodao je i kako će sad Metković izgubiti na političkoj važnosti.

Gubitak Knina i Gospića

Marcelić smatra da gubitak Knina neće teško pasti HDZ-u, osobito premijeru Plenkoviću koji se želi distancirati od Karamarkovog HDZ-a.

Gospić je bio utvrda HDZ-a otkad postoji Hrvatska. "Starčević u Gospiću u HSP-u sigurno će biti problematičan za HDZ", smatra sociolog Marcelić.

Pročitajte više