Nakon mađarskog priznanja Kosova kreću nemiri u Vojvodini

"U VOJVODINI mogu izbiti sukobi u dijelovima gdje žive pripadnici mađarske manjine kada Budimpešta prizna nezavisnost Kosova", kazao je član Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić pozivajući se na svoje informacije iz vrha sigurnosnih službi Srbije.

Nakon te izjave hitno je sazvana sjednica Odbora za sigurnost Skupštine Vojvodine, a koju je zatražio Savez vojvođanskih Mađara. Sjednica će se održati još ovog tjedna, potvrdio je predsjednik vojvođanskog parlamenta Bojan Kostreš. "Prvo će se zatražiti informacija od MUP-a ima li dojava o tome što je Mirčić navodio u svojoj izjavi", kazao je Kostreš.

Beogradski B92 prenosi izjavu Ištvana Pastora, prvog čovjeka vojvođanskih Mađara koji je kazao kako je Mađarska suverena država, koja odluke donosi na osnovu svojih strateških interesa, što se ne bi smjelo dovoditi u vezu sa sigurnošću građana Srbije.

"Ovom se izjavom na neki način hrabre oni koji eventualno danas razmišljaju o izazivanju ekscesnih situacija u Vojvodini, u odnosu na pripadnike mađarske nacionalne zajednice", kazao je Pastor.

I.Ć.
Foto: AFP

Pročitajte više