Nakon najvećih koalicijskih pregovora u povijesti Nizozemske, prisegnula nova vlada

Foto: Hina

NOVA nizozemska vlada pod premijerom Markom Rutteom danas je prisegnula pred kraljem Willemom-Alexanderom, čime su dovršeni najveći koalicijski pregovori u povijesti te države. Izbori 15. ožujka erodirali su temelje tradicionalnih stranaka i doveli do toga da se za formiranje vlade moralo pregovarati između čak četiri stranke.

Nova koalicija se sastoji od Rutteovog ekonomski liberalnog VVD-a, centrističkog D66-a i konzervativnih kršćanskih stranaka CDA i Kršćanske unije, što je zaokret udesno u odnosu na odlazeću vladu koja se sastojala od VVD-a i laburista.

Treći Rutteov mandat

Rutteov treći mandat otkad je stupio na vlast 2010. podržan je najsnažnijim ekonomskim rastom Nizozemske u ovom desetljeću, preko 3 posto, no njegova nova vlada imati većinu od samo jednog zastupnika u oba doma parlamenta.

Pregovori o novoj vladi trajali su 225 dana jer su stranke morale raspraviti osjetljiva pitanja poput imigracije, eutanazije i korporativnih poreza.

Pod detaljnim sporazumom koji je postignut ranije ovog mjeseca veliki će porezni rezovi doprinijeti dobrobiti i tvrtki i radnika. To će pojačati potrošačku moć stanovništva, zbog čega bi ta peta najjača ekonomija u eurozoni trebala postati atraktivnijom za investitore.

Dolazak nove vlade prati odlazak ministra financija i predsjednika Eurogrupe Joreona Dijsselbloema koji je najavio napuštanje nizozemske politike. Njega će naslijediti 42-godišnji demokršćanin Wopke Hoekstra, dok novi ministar vanjskih poslova postaje bivši predsjednik parlamenta iz redova VVD-a Halbe Zijlstra.

Još jedno značajno novo lice je Sigrid Kaag, poznati diplomat koji je od 2015. radio kako posebni koordinator UN-a za Libanon.
 

Pročitajte više