Nakon poplave, pomor: U Vuki uginulo od 100 do 150 kilograma ribe

OGROMAN vodeni val koji je prošlog vikenda prošao kroz Hrvatsku izazvao je pomor bijele ribe na Vuki između Vukovara i Bogdanovaca.

Prve procjene govore kako je uginulo od 100 do 150 kilograma ribe. Među uginulim ribama su i ugrožene te zakonom zaštićene vrste babuške, štuke i vretenasti šaran. Stručni voditelj ribolovnog područja u Zajednici športsko-ribolovnih udruga Vukovar Davor Deliomerović je kazao kako se riba digla na površinu te ima i uginuća, piše Jutarnji list.

Prošle godine uginulo 4 tone ribe

"Uočili smo i da je rijeka promijenila boju, voda je tamna, pa osim na nedostatak kisika sumnjamo i na zagađenje", kazao je Deliomerović te objasnio kako je manjak kisika nastao zbog visokog vodostaja i truljenja organske mase koju je voda "povukla" s poplavljenih oranica.

Deliomerović se boji većeg pomora ribe te dodaje da je nakon poplava 2006. godine u Vuki uginulo oko 2 tone ribe. Još gora situacija je zabilježena prošle godine kada je u Vuki i Bobotskom kanalu uginulo 4 tone ribe. O pomoru su obaviještene sve nadležne institucije.

Pročitajte više