Nakon prebrojavanja glasova u Meksiku izbornoj pobjedi bliži ljevičar Obrador

JUČER se u Meksiku, tri dana nakon održavanja predsjedničkih izbora, dogodio jedan od najdramatičnijih preokreta u povijesti demokracije u Meksiku, odnosno povijesti demokracije uopće.

Nakon dva dana početnog prebrojavanja 41 milijuna glasova, preliminarni rezultati su pokazivali tanku prednost Felipea Calderona, kandidata vladajuće desničarske stranke PAN.

Međutim, kandidat ljevičarske stranke PRD, koji je odmah nakon zatvaranja birališta proglasio pobjedu, odbio se pomiriti s time te je tvrdio da vodi za otprilike pola milijuna glasova.

Meksički Federalni izborni institut je pak najavio da će glasovi ponovno biti prebrojani, a jučer se otkrilo kako u preliminarne rezultate nije bilo uvršteno najmanje 3 milijuna glasačkih listića, uglavnom iz siromašnih južnih država čije stanovništvo podržava ljevičara Obradora.

Ti su glasovi zaslužni za ono što sada izgleda kao nevjerojatni preokret. Nakon 80 posto ponovno prebrojanih listića Obrador ima 36,67 posto glasova, a Calderon 34,7 posto.

I dok su mase Obradorovih pristaša već počele slavlje na ulicama Ciudad Mexica, burze su na tu vijest reagirale padom indeksa vrijednosti meksičkih dionica od 4 %.

Stručnjaci i promatrači upozoravaju kako, bez obzira tko nakon prebrojavanja bude u prednosti, Meksiko čekaju mjeseci političke nestabilnosti, s obzirom da će oba kandidata koristiti sva institucionalna sredstva ne bi li uspjela preokrenuti rezultat.

Meksički izborni sud ima rok do 31. kolovoza da potvrdi pobjednika izbora.

D.A.

Pročitajte više