Nakon Trumpovog kritiziranja Kine cijene nafte potonule ispod 62 dolara

Foto: EPA

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara zbog zabrinutosti da bi se potražnja za energentima mogla smanjiti nakon što je američki predsjednik Donald Trump ugasio optimizam u pogledu rješenja trgovinskog sukoba s Kinom.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,57 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,42 dolara nižoj cijeni, od 55,87 dolara.

Trgovce su zabrinuli jučerašnji Trumpov govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda i njegova kritika kineskih trgovinskih praksi. Trump je ponovno naglasio da u američko-kineskim trgovinskim pregovorima neće prihvatiti "lošu pogodbu".

Američko-kineski trgovinski rat poremetio je globalnu trgovinsku razmjenu i zakočio svjetski gospodarski rast, potpirujući zabrinutost za potražnju za energentima. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu i drugi potrošač, nakon SAD-a.

"Fokus će se ponovo preusmjeriti na zabrinutost za naftnu potražnju jer je malo vjerojatno da će SAD i Kina skoro riješiti trgovinske nesuglasice, čime bi se popravila ekonomska očekivanja", tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Cijene je pritisnuo i neočekivani rast američkih zaliha sirove nafte

Trump je u UN-u ujedno naglasio da vidi mogućnost za mirno rješenje sukoba s Iranom, što je smanjilo premije geopolitičkog rizika u cijenama nafte.

"Premija geopolitičkog rizika gotovo se istopila i na naftnom je tržištu odjednom nestalo katalizatora rasta cijena", konstatira analitičar PVM-a Stephen Brennock.

U međuvremenu je Saudijska Arabija obnovila kapacitete proizvodnje nafte, prepolovljene nakon napada dronovima na ključna postrojenja, koja je ponovno dosegnula 11,3 milijuna barela dnevno, potvrdila su tri upućena izvora. Oporavak je bio brži nego što se očekivalo.

Kako bi ispunio obveze opskrbe saudijskih rafinerija prema inozemnim kupcima, Saudi Aramco kupuje naftu od drugih proizvođača na Bliskom istoku.

Cijene je pritisnuo i neočekivani rast američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 1,4 milijuna barela prema jučerašnjem izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali njihov blagi pad. Vlada će objaviti službene podatke tijekom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 63,93 dolara, što znači da je pala 58 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više