Napad na predsjedničku rezidenciju u Obali Bjelokosti: Gbagbo nema kamo!

POSTROJBE Alassana Ouatarre izvele su završni napad na predsjedničku rezidenciju u Abidjanu u kojoj se nalazi Laurent Gbagbo, predsjednik Obale Bjelokosti koji ne želi priznati izborni poraz i otići s vlasti.

BBC izvještava da Gbagbo pregovara s UN-om o uvjetima njegova odstupanja, nakon što se njegova rezidencija našla u potpunosti okružena neprijateljskim snagama. Izvor iz francuske vlade je potvrdio da je u rezidenciji došlo do pucnjave. Glasnogovornica Outtarinih postrojbi Affousy Bamba je Reutersu potvrdila da postrojbe upravo zauzimaju rezidenciju te namjeravaju uhvatiti Gbagbu. "Još ga nisu uhvatili, ali su u zgradi", rekla je. Vjeruje se da se Gbagbo s obitelji nalazi u dobro čuvanom bunkeru okružen svojim oružanim snagama.

Glasnovornik Outtarinoga premijera Guillaumea Soroa, Sidiki Konate, je rekao medijima da će "istjerati Gbagba iz njegove jame i predati ga predsjedniku države", aludirajući na Ouattaru.

Gbagbo jutros demantirao da pregovara o predaji

Gbagbo je jutros telefonom iz svoga bunkera rekao da vojska pregovara o primirju, ali da njegova predaja ne dolazi u obzir. Glasine o Gbagbovoj predaji pojavile su se nakon što su Ouatarrine postrojbe opkolile Abidjan.

Četiri milijuna stanovnika toga grada već nekoliko dana ne izlaze iz domova zbog teških borbi širom ulica. Građani svjedoče da su francuski i UN-ovi helikopteri sudjelovali u napadima na Gbagbove snage. Oko Abidjana su se sva dana vodile žestoke bitke, da bi u noći s utorka na srijedu utihnule. Tijekom noći su se vodili pregovori, ali Outtarine snage su očito izgubile strpljenje.

Podsjećamo, tijekom vikenda je francuska vojska zauzela aerodrom u Abidjanu, na što je Gbagbo reagirao pozvavši narod na mobilizaciju protiv "francuskih okupatora". Protiv Gbagba se okrenuo cijeli svijet, a i američki predsjednik Barack Obama mu je poručio da bi "nasilje bilo izbjegnuto da je prihvatio izborne rezultate".

Krvavi masakr i u području Alassana Ouattare


Iako Ouattarini mediji i veći dio međunarodne zajednice vrše pritisak na Gbagba te ga poistovjećuju čak s Adlofom Hitlerom, činjenica je da ni druga strana Alassana Ouattare nije bez grijeha. Podsjećamo, prošloga tjedna se u gradu Duekoueu dogodio masakr u kojemu je, prema Caritasovoj procjeni, ubijeno oko 1.000 ljudi. To područje je za vrijeme masakra bilo u rukama Alessana Ouattare. "Caritas ne zna tko je odgovoran za ubojstva i nužno je da se provede istraga kako bi se otkrila istina", pisalo je u Caritasovu priopćenju, nakon kojega se taj maskar polagano prestao spominjati.

Posljednji sukobi u toj zemlji počeli su nakon predsjedničkih izbora održanih u studenom prošle godine kada je međunarodna zajednica priznala pobjedu kandidata Ouattare. Međutim, dotadašnji predsjednik Gbagbo je odbio otići s vlasti. Gbagba je Ustavno vijeće Obale Bjelokosti proglasilo pobjednikom nakon što je poništio glasove u sjevernim dijelovima zemlje gdje nakon građanskog rata 2002. i 2003. godine uglavnom borave njegovi politički neistomišljenici.

Pročitajte više