Napadača na Luku Ritza pustili na uvjetnu slobodu

19-GODIŠNJEG R.L., jednog od napadača na zagrebačkog maturanta Luku Ritza, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je pustilo na uvjetnu slobodu, izvještava Hrvatski radio. 

R.L. je u Kaznionici u Požegi bio od svibnja 2011. godine, a dobio je godinu i pol zatvora. Prije toga je tri mjeseca proveo u pritvoru. Na slobodu izlazi nakon što je izdržao dvije trećine kazne.

Dva puta mjesečno mora se javljati u Centar za socijalnu skrb

Uz uvjetno puštanje na slobodu, 19-godišnjaku je određeno da se dva puta mjesečno mora javljati Centru za socijalnu skrb do kolovoza ove godine. Od petorice napadača na Luku Ritza, dvojica su završila u odgojnom zavodu zbog drugih kaznenih djela te su trojica osuđena. Samo jedan od njih je bio punoljetan.

Podsjetimo, Luku Ritza i njegovog prijatelja 1. lipnja 2008. godine oko 1 sat na autobusnoj stanici kod Bundeka napala je grupica mladića. Od posljedica ozljeda, odnosno krvarenja u mozgu, 12 dana nakon napada je preminuo. 

Već nepravomoćna presuda za premlaćivanje Luke Ritza 25. listopada 2010. godine izazvala je zgražanje javnosti, jer je protiv prvooptuženog J.J. bio obustavljen postupak zato što je tijekom postupka već bio upućen na izdržavanje odgojne mjere u ustanovi, R.L je bio osuđen na godinu dana zatvora, a trećeoptuženi M.K. je nepravomoćno osuđen na odgojne mjere.

"Kakva je poruka poslana nasilnicima"


R.L. je tada bio osuđen zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom i nasilničko ponašanje, dok je M.K. nepravomoćno osuđen samo za nasilničko ponašanje. Suđenje preostaloj dvojici napadača završeno je već ranije. Tada je obustavljen postupak protiv K.M. dok je S.Š. također minimalno kažnjen. Ostala četvorka je već ranije puštena iz odgojne ustanove.

Majka i otac Luke Ritza su bili razočarani već nepravomoćnim presudama, jer su željeli da se iz sudnice pošalje poruka nasilnicima i huliganima da moraju snositi odgovornost za svoja nedjela. "O tome kakva je poruka poslana danas, neka javnost presudi", kazala je tada Suzana Ritz.

Tri tima vještaka analizirala što je točno uzrokovalo smrt Luke Ritza

U ožujku prošle godine Općinski kazneni sud je povećao kaznu R.L sa godine, na godinu i pol dana zatvora te je sada odlučeno da bude pušten iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Tijekom suđenja su čak tri tima vještaka analizirala što je točno uzrokovalo smrt maturanta. Naime, zagrebački vještaci tvrdili su da je aneurizma (nenormalno proširenje krvne žile) uzrokovala smrt mladića, dok su splitski i riječki tim smatrali da je uzrok smrti premlaćivanje. Upravo su oprečni nalazi zagrebačkoga i splitskoga tima bili motiv da se zatraži i treće vještačenje kojim bi se potvrdio točan uzrok smrti zagrebačkoga maturanta. "Ritz je preminuo od batina koje su mu zadala trojica napadača", bio je rezultat nadvještačkog nalaza liječnika iz Rijeke.

Savjetovalište i Nagrada Luka Ritz

Nakon brutalnog premlaćivanja i smrti njihova sina, Suzana i Reno Ritz su pokrenuli Savjetovalište Luka Ritz gdje se pruža konkretna pomoć putem savjetovanja i razgovora djece, mladih i roditelja te se promiču odgojne vrijednosti za smanjenje vršnjačkog nasilja i rizičnih ponašanja kod djece i mladih.

Kao svoju misiju su istaknuli osmišljavanje slobodnog vremena djece i mladih, a ujedno i odgoj i obrazovanje u skladu s "općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobili ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za toleranciju, poštovanje različitosti te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva". Kao svoju viziju vide smanjenje nasilja i nasilnog ponašanja među djecom i mladima "kroz promjenu sustava individualnih vrijednosti te povećanje svijesti djece, mladi i roditelja o odgovornom ponašanju prema sebi i drugima".

Ustanovljena je i Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost koja se dodjeljuje učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola Grada Zagreba te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.

Pročitajte više