Napokon se zna kako će se Makedonija zvati

Foto: 123rf

MAKEDONSKI portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio je kako je konačan prijedlog imena za bivšu jugoslavensku republiku - Republika Sjeverna Makedonija. Čini se kako su novim imenom zadovoljni šefovi diplomacija i Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov. Ovim dogovorom trebao bi biti riješen spor Grčke i Makedonije koji traje više desetljeća.

Očekuje se da će konačan prijedlog imena, uobličen u sporazum s 11 točaka, potpisati premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zorav Zaev. Prvi dio dogovora trebao bi biti obavljen telefonski, a potom bi na susretu u Prespi sporazum trebao biti i službeno potvrđen.

Makedonija bi u lipnju trebala doznati i datum početka pregovora o priključenju Europskoj uniji, bez obzira na sporazum o imenu države s Grčkom. Konačan rok za dogovor oko imena Makedonije je u prosincu ove godine. Prije toga, a najvjerojatnije 8. rujna, Makedonci bi o novom imenu svoje mišljenje trebali iskazati na referendumu. 

Grčka oporba protiv približavanja Makedonije Europskoj uniji

Oporbena konzervativna grčka stranka Nova demokracija pozvala je danas grčkog premijera da se usprotivi otvaranju pregovora Makedonije za ulazak u EU i NATO. Naime, nakon što ime Republika Sjeverna Makedonija dobije zeleno svjetlo u makedonskom parlamentu, Grčka svojim potpisom odobrava Makedoniji i ulazak u NATO, ali pod uvjetom da Makedonija provede ustavne promjene. 

28. i 29. lipnja ove godine na summitu EU-a Makedonija bi trebala saznati datum početka pregovora o ulasku u Europsku uniju, a 11. i 12. srpnja u Bruxellesu bi trebala dobiti službeni poziv za učlanjenje u NATO. Ustavne promjene u Makedoniji moraju proći glasanje u parlamentu, za što je potrebna dvotrećinska većina. Nakon što novo ime odobri makedonsko Sobranje, ono će biti poslano grčkom parlamentu na ratifikaciju. 

Pročitajte više