Napuštena zgrada Dalmacijavina sinoć opet gorjela: "Skitnice provaljuju i pale vatru da se zagriju"

Foto: Index

ZGRADA Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci ponovno je gorjela sinoć. Vatra je izbila u večernjim satima na zadnjem katu bivšeg pogona Dalmacijavina. Vatrogasci su posao odradili za pola sata, a policija je očevidom utvrdila da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. O zgradi se od odlaska radnika Dalmacijavina brine Lučka uprava Split. 

"Stalno se to događa. Skitnice ulaze unutra i pale vatru kako bi se ugrijali. Činimo što možemo, vrata su zaključana, nekoliko rupa je zavareno. Postavili smo i dvojezične natpise jer smo imali jednog skitnicu iz Njemačke", kaže nam ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović. 

Derutan prostor prepun je i narkomanskog pribora pa djelatnici Lučke uprave nerado zalaze u zgradu. 

Međunarodni natječaj

Lučka uprava namjerava za zgradu raspisati međunarodnu koncesiju, no prije toga valjalo bi je izdvojiti iz gradskog projekta Istočne obale i predvidjeti garažu za 500 vozila. To je već pripremio bivši gradonačelnik Ivo Baldasar, no pao je prije no što su usvojene nove izmjene GUP-a.

Mihanović kaže da će ponuditi investitorima osmišljavanje prostora, odnosno, njegovu namjenu. Neće imati veliku slobodu jer je zgrada pod zaštitom konzervatora. Ravnatelj Lučke uprave kaže da sasvim sigurno neće dopustiti nekakvu djelatnost koja bi komplicirala operacije unutar luke, poput trgovačkog centra. Protiv hotela ne bi imao ništa protiv.

Radnici Dalmacijavina potjerani iz zgrade

Prošlog su tjedna na prosvjednu šetnju do zgrade Županije i Državnog odvjetništva u Splitu krenuli bivši radnici Dalmacijavina koje je završilo u stečaju s dugovima većim od milijardu kuna. Radnici tvrde da im je zgrada nepravedno oteta za vrijeme premijerke Jadranke Kosor te da su ih ucijenili da moraju izaći ako žele zaostale plaće.

Poveli su i spor kojim su tražili da im se vrati zgrada procijenjena na 85 milijuna kuna. Spor su pravomoćno izgubili i sada traže reviziju slučaja. Uvjereni su da je zgrada na atraktivnoj lokaciji već nekome namještena.

Pročitajte više