LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

Napustili poslove u velikim kompanijama, danas su im ured – portugalske plaže

Foto: Privatni album

“IZABERI posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dana u životu”, kaže stara izreka. Iako nije uvijek jednostavno imati posao koji čovjeka u potpunosti ispunjuje, to je uspjelo Mislavu Petanjeku i Lei Delfin. Napustili su karijere u velikim kompanijama i svoju ljubav prema surfanju pretvorili u posao. Osnovali su Kohola surf i bave se organizacijom surf kampova te dobar dio godine provode u Portugalu i na Kanarima. Urede su zamijenili plažama.

Korporativne urede zamijenili plažom

“Lea je neko vrijeme radila u banci, a ja sam bio u jednoj korporaciji u telekomunikacijama. Ti poslovi nas nisu pretjerano ispunjavali niti inspirirali, pa smo u jednom trenu odlučili krenuti sa svojom pričom. Većinu slobodnog vremena smo provodili ili na surfanju, ili negdje na snijegu baveći se zimskim sportovima, tako da je sve krenulo kao privatna zanimacija, odnosno hobi kojim smo se bavili, a nakon nekoliko godina je preraslo u nešto što nam je omogućilo da krenemo u vlastitom smjeru.

Oboje smo odmalena voljeli zimske sportove, Lea se bavila skijanjem, a ja snowboardanjem tako da smo se kretali u sličnom krugu ljudi. Nakon završetka zimske sezone, 2007. godine nam se otvorila mogućnost da probamo surfati na valovima u Portugalu. Malo je reći da nam se čitavo iskustvo surfanja, hvatanja prvih valova i načina života uz ocean svidjelo. Bilo je nezaboravno, konstantno smo razmišljali o novim putovanjima i čekali nova surfanja, pa smo uskoro planine zamijenili s plažom”, kaže Mislav.

Surf kampove organiziraju u Portugalu i na Kanarima

Najbolji uvjeti za surfanje su u proljeće i jesen, a njihovi kampovi organizirani su u Portugalu i na Kanarima.

“Surf kampove organiziramo u Portugalu i na Kanarskim otocima na Fuerteventuri. U Portugalu se naša kuća nalazi sat vremena sjeverno od Lisabona u gradiću Penicheu, a na Fuerteventuri na sjeveru otoka u Corraleju i obje lokacije su među najboljima za surfanje na valovima u Europi, kako za totalne početnike, tako i za iskusnije surfere. Škole surfanja organiziramo u proljetnim i jesenskim terminima kada su za to najbolji uvjeti što se tiče valova, ali i cijena i vremena. Tako izbjegavamo vrh klasične turističke sezone, a dok je vrijeme tamo i dalje sunčano i toplo, avionske karte su povoljnije, a gužve su manje”, kaže Mislav.

Život uz ocean je zdraviji i opušteniji

Zbog posla im se život znatno promijenio pa dio godine provode na lokacijama gdje i organiziraju surfanje. Mislav kaže da im je to donijelo mnogo aktivniji i zdraviji život s manje stresa i više sunca.

“Živimo većinom u Hrvatskoj, ali par mjeseci godišnje provodimo u Portugalu i isto tako nekoliko mjeseci na Kanarima. Prednosti su što je život u takvim manjim sredinama uz ocean kvalitetniji i opušteniji. Nema gradskih gužvi, stresa, lošeg vremena, sve je nekako jednostavnije. Dok smo tamo, dosta vremena provodimo na valovima ili općenito u bavljenju sportom, živimo aktivnije i zdravije”, kaže Mislav.

Njihovi kampovi zapravo su aktivan odmor

Surf kampovi koje organiziraju spoj su škole surfanja i aktivnog odmora. Uglavnom im dolaze početnici, koji se prvi put susreću s tim sportom, a odlazak na surferske destinacije ujedno je i prilika za turistički obilazak, pa nerijetko odlaze na razne izlete.

“Naše škole surfanja su prvenstveno prilagođene početnicima, odnosno gotovo svi polaznici kreću surfati s nama bez ikakvog iskustva. Nakon što savladaju osnove, dobar dio njih se zaljubi u ovaj sport i stil života i ponovno se vraća na surfanje, slično kao i što ljudi odlaze na skijanja. Naš surf kamp je ustvari kombinacija škole surfanja i aktivnog odmora tijekom kojeg polaznici upoznaju nove istomišljenike i kvalitetno provode vrijeme na plaži. Osim toga često se odluče i na kakav izlet u okolicu, a u Portugalu često kombiniraju surfanje kod nas s nekoliko dana provedenih Lisabonu ili Portu. Polaznici su uglavnom aktivne osobe koje vole putovati i otvorene su za nova poznanstva i prijateljstva. Većina ih je u rasponu od ranih 20-ih do kasnih 30-ih godina, ali dolaze nam i mlađi i stariji polaznici, zajednički izazov svladavanja surf osnova ih sve vrlo brzo zbliži. Kroz vrijeme su nekima koji češće dolaze na surfanja naše surf kuće, kao i nama, postale drugi dom na oceanu”, kaže Mislav.

Prvih sezona nije bilo lako

Mnogi maštaju da će jednog dana napustiti dosadan posao i posvetiti se nečemu što zaista vole, no malo njih se zaista i ohrabri na takav korak koji nerijetko donosi veliku promjenu u životu.

“U samim počecima nije bilo jednostavno i prvih par sezona je bilo stresno na svoj način. Ono čime se bavimo je u Hrvatskoj neuobičajeno i ostali nisu dijelili naš entuzijazam kada smo počinjali. Ništa nije jednostavno i uspjeh u bilo čemu ne dolazi preko noći, a mi smo uspjeli u našem poslu zato što stvarno volimo to što radimo i nije nam bilo teško konstantno raditi i razmišljati o tome. Ako netko ima želju za promjenom i misli da ima dobru ideju, treba se jednostavno početi baviti njome u sve svoje slobodno vrijeme i uskoro će mu biti jasno je li to nešto od čega može živjeti ili ne. Bitna je odluka i stalni fokus kroz određeno vrijeme, kao i to da je taj proces nešto što vas raduje i daje vam osjećaj da svaki dan napredujete u željenom smjeru. Naravno, ako sve skupa uspije, osjećaj je izvrstan i da nas netko pita što bismo mi napravili da moramo ponovo početi i proći kroz sve ispočetka, uvijek bismo ponovo pokušali”, zaključuje Mislav.

Pročitajte više