NASA: Mars je bogat vodom

NAJNOVIJA promatranja NASA-ine letjelice koja se nalazi u Marsovoj orbiti pokazuju da je crveni planet bogat vodom, no ta je voda milijardama godina bila smrznuta, što pobija teoriju da je Mars jednom bio toplo i vlažno mjesto pogodno za život.

Umjesto toga, čini se da je trenutačno stanje površine Marsa - hladno, prašno i iznimno suho - bilo uobičajeno tijekom većeg dijela Marsove povijesti, objavili su znanstvenici u nedjelju na jesenskoj konferenciji Američkog društva geofizičara.

´Mars je možda bogat vodom, ali je i iznimno hladan´, kazao je Philip Christensen sa sveučilišta Arizona State, ´što znači da je ta voda beskorisna.´

Otkad je NASA-in satelit Mars Odyssey stigao u orbitu crvenog planeta prije više od godinu dana, ustanovljeno je da je tlo pomiješano s mnogo leda, koji se može naći samo pedesetak centimetara ispod površine, kazao je William Boynton sa sveučilišta Arizona.

Količina vode na cijelom planetu nije velika po Zemljinim standardima - riječ je o količini dovoljnoj za samo dva jezera veličine jezera Michigan - ali led mjestimice čini čak 70 posto tla, što je velika koncentracija.

Znanstvenici su i prije pretpostavljali da su Marsom nekad tekle veće količine vode i stvarale rijeke i jezera, pa čak i oceane. Odyssey i Global Surveyor pokušavali su naći tragove minerala koji su nastali u takvoj okolini.

Surveyor je pronašao velike naslage takvog minerala - hematita - na lokaciji koju će NASA uz pomoć dva rovera posjetiti iduće godine, no Odyssey nije pronašao tragove minerala, osim u vulkanskom stijenju, koji - bar na Zemlji - vrlo brzo nestaju u vodi. To bi moglo značiti da je voda na Marsu u najvećoj mjeri stajaća. No, čak i da je jednom tekla površinom Marsa stvarajući korita rijeka vidljiva i danas, to je činila samo vrlo kratko vrijeme, kazao je Christensen.

Znanstvenici dopuštaju mogućnost da je život postojao ispod površine Marsa koja je na pojedinim točkama dovoljno topla da rastopi led.

Pročitajte više