Naser Orić u pritvoru u ICTY-a, optužen za zločine protiv Srba

RATNI zapovjednik Teritorijalne obrane Srebrenice Naser Orić, protiv kojeg je Haaški sud (ICTY) podigao optužnicu, prebačen je u petak u pritvorsku jednicu Suda u Scheveningenu, objavio je ICTY.

Orića (36) su u četvrtak navečer uhitili pripadnici SFOR-a u Tuzli i prebacili ga u Den Haag.

Optužnicu, koja je do uhićenja bila zapečaćena, tužiteljica Carla del Ponte podigla je 13. ožujka, a sudac Richard May potvrdio ju je 28. ožujka ove godine.

Optužnica u šest točaka tereti Orića po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti za povrede ratnog prava i običaja, odnosno povrede Ženevskih konvencija.

Jednice pod njegovim zapovjedništvom su od svibnja 1992. do veljače 1993. godine vodile brojne operacije protiv vojske Republike Srpske u istočnoj Bosni, stoji u optužnici objavljenoj u petak.

U tim je operacijama došlo je do bezrazložnog razaranja i paljenja kuća, gospodarskih zgrada i pljačke stoke, namještaja i druge imovine u petnaest pretežito srpskih sela u općinama Srebrenica, Bratunac i Skelani, nakon čega je izbjeglo tisuće njihovih stanovnika, navodi se u optužnici.

Izdvojeno se navode i napadi na sela u kojima je sudjelovao i zapovjedao im sam optuženi Orić.

Optužnica ga tereti i za zlostavljanje srpskih civila zatočenih u policijskoj postaji i zgradi općine u Srebrenici, pri čemu je sedam osoba ubijeno.

Pripadnici vojne policije pod Orićevim zapovjedništvom premlaćivali su zatočenike drvenim motkama, željeznim šipkama, palicama za bejzbol, kundacima pušaka i vadili im zube zahrđalim kliještima, navodi se u optužnici. Žrtvama su lomljene kosti, tukli bi ih dok ne padnu u nesvijest, a dio njih je i nasmrt pretučen.

Naser Orić rođen je u Potočarima 1967. Krajem 80-ih bio je pripadnik MUP-a Srbije, a jedno vrijeme i povremeni tjelohranitelj bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Godine 1990. i 1991. boravi na Kosovu kao pripadnik specijalnih postrojbi, a u kolovozu 1991. prebačen je na Ilidžu. U travnju 1992. rat ga zatiče na mjestu načelnika policijske postaje u Potočarima.

Orić je imenovan zapovjednikom TO Srebrenice, koja je poslije postala 28. brigada Armije BiH. Godine 1994. odlikovan je za ratne zasluge i unaprijeđen u brigadira. Neposredno prije pada Srebrenice u srpnju 1995. helikopterom je evakuiran u Tuzlu.

Srebrenica je postala sinonim za masovne pokolje koje su srpske snage počinile u ratu u BiH. Nakon zauzimanja grada pobijeno je oko 8.000 Bošnjaka, što se smatra najtežim pojedinačnim zločinom u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Nasera Orića mnogi Bošnjaci smatraju ratnim herojem zbog obrane srebreničke enklave, a njegovo uhićenje, prije uhićenja prvoooptuženih za srpske zločine u BiH Radovana Karadžića i Ratka Mladića, vjerojatno će izazvati nezadovoljstvo u BiH.

Orić je sedmi Bošnjak kojeg je Haaški sud optužio za ratne zločine.

Pročitajte više