Nasilno mobiliziranim izbjeglicama odšteta od Srbije

REPUBLIKA SRBIJA, temeljem presude Prvog općinskog suda u Beogradu, dužna je isplatiti odštetu desetorici izbjeglica iz Hrvatske koje su pripadnici Državne sigurnosti 1995. godine ´prisilno mobilizirali, zlostavljali i poslali na ratište´, priopćio je u petak Fond za humanitarno pravo.

Većinu izbjeglih, kojima država mora isplatiti između 2800 i 3800 eura odštete, mobilizirala je u prihvatnim centrima srbijanska policija. Pod prijetnjom oružjem odvela ih je u Beli Manastir, koji je tad bio u tzv. ´Republici Srpskoj Krajini´. Tamo su ih pripadnici Crvenih beretki, u logoru za obuku, ´tukli, tjerali da trče u krug noseći teški kamen, a često su ih kažnjavali tako što bi im naredili da se, po kiši, popnu na drvo i tamo ostanu i po nekoliko sati. Instruktori su na izbjeglice bacali i bojeve ručne bombe, od čijih eksplozija su što prije morali naći zaklon da ne bi poginuli´, kaže se u priopćenju Fonda, te dodaje da su neki od izbjeglica zadržani u sastavu Crvenih beretki, a neki upućeni u ratne jedinice Srijemsko-baranjskog korpusa Vojske RSK, te su na ratištu ostali do demobilizacije u prosincu 1995. godine.

Fond za humanitarno pravo zastupa još 644 osobe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji od Republike Srbije traže naknadu štete zbog povrede časti, slobode i prava ličnosti, te obitelji 64 izbjeglice koji su poginuli nakon nezakonite mobilizacije na ratištu u istočnoj Slavoniji. Prije ove, sudovi u Srbiji već su donijeli nekoliko presuda u korist nasilno mobiliziranih, koji su bili odvođeni u logor u Erdutu. Taj su logor tad držali Tigrovi, paravojna formacija koju je vodio Željko Ražnatović Arkan, ubijen u Beogradu u siječnju 2000. godine.

Crvene beretke su od svog osnivanja 1991. godine bile formacija u okviru Resora državne sigurnosti MUP-a Srbije, prisutna na ratištima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Nakon pobune u prosincu 2001. godine (nakon smjene Miloševićeva režima), premješteni su u Resor javne sigurnosti MUP-a Srbije, te se mogu angažirati isključivo po odluci srbijanske vlade.

Pročitajte više