Našli pljačkaše prapovijesnog groba kod Jalžabeta, ukrali neprocjenjive predmete

Foto: YouTube/Screenshot

VARAŽDINSKA policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom i 40-godišnjakom.

Sumnja se da su od početka 2013. godine do listopada 2016. na području arheološke zone Bistričak u Jalžabetu neovlašteno obavljali istraživačke radove i arheološka iskapanja na lokalitetu Gomila i iz grobne komore otuđili više različitih predmeta neprocjenjive vrijednosti koji predstavljaju kulturno dobro Republike Hrvatske.

>> Kod Varaždina opljačkano vrijedno arheološko nalazište

Pretraženi su domovi i druge prostorije kojima se koriste dvojica osumnjičenih te je pronađeno više desetaka raznih predmeta nalik na arheološke nalaze.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu za kaznena djela nedozvoljenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra i teške krađe.

Jedan od najvećih neistraženih grobnih humaka

U grobnoj komori pokopani su ostaci halštatskoga kneza za kojeg se pretpostavlja da je bio vrlo prominentna osoba, ne samo toga kraja već i na daleko širem prostoru. 

"Nakon njegove smrti očito je grupa ljudi iz te zajednice sagradila jednu od najmonumentalnijih prapovijesnih grobnica u cijeloj Europi. To dokazuju i nalazi koji su stavljeni zajedno s njim, od ljudskih i životinjskih žrtava do vrlo dragocjenih predmeta. Riječ je o vrlo rijetkim nalazima iz toga vremena, o izuzetno lijepo izrađenim predmetima od kostiju, keramike te metala", rekao je svojedobno za Varaždinske vijesti voditelj istraživanja na ovom vrijednom prapovijesnom lokalitetu dr. sc. Saša Kovačević.

Vrijednost se procjenjuje na 2,5 milijuna eura

Arheološki spomenik u Jalžabetu naziva se Gomila i jedan je od najvećih neistraženih grobnih humaka u srednjoj Europi, ima promjer oko 70 metara i viši je od osam metara.

Općina Jalžabet i Institut za arheologiju nedavno su predstavili projekt arheološkog istraživanja u Jalžabetu pod nazivom "Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja" koji se provodi u sklopu programa Europske unije. Vrijednost mu je 2,5 milijuna eura, od čega se 180 tisuća eura odnosi na istraživanje lokaliteta u Jalžabetu.

Prema planovima Općine Jalžabeta, osim otkrivanja kako se na tom području živjelo u starijemu željeznom dobu, istraživanja grobnog humka trebala bi pridonijeti i razvoju kulturnog turizma u Jalžabetu.

Pročitajte više