Nastavljeno suđenje Leu Radeljaku zbog uništavanja nadzornih kamera SPC-a

PRESUDA u postupku protiv Lea Radeljaka, sina kontroverznog i skandalima sklonog poduzetnika Josipa Radeljaka, kojega je SPC tužio za uništavanje nadzornih kamera u zgradi u Ilici, još nije donesena, jer je suđenje ponovno odgođeno.

Naime, općinsko državno tužiteljstvo je protiv Lea Radeljaka podiglo optužnicu, tereteći ga da je zajedno sa svojim domarom Damirom Frančinom uništio nadzorne kamere Srpske pravoslavne crkve u zgradi u zagrebačkoj Ilici, u kojoj posjeduje stan i poslovni prostor.

Paroh zagrebački Milenko Popović ranije je sudu izjavio kako je SPC u spomenutoj zgradi 2001. godine postavio nadzorne kamere na preporuku policije, nakon što im je u zgradi, koja je u većinskom vlasništvu SPC-a, bila postavljena bomba.

Leu Radeljaku kamere u Ilici smetaju, a na Cvjetnom trgu ne

Za postavljanje kamera tada su dobili dozvolu stanara, objasnio je Popović, dodajući kako se nitko od stanara u zgradi nije bunio niti protestirao protiv video nadzora, sve do kraja 2008. godine, kada je Leo Radeljak počeo prigovarati, tvrdeći kako mu se kamere miješaju u privatan život.

Radeljak je pismeno od SPC-a zatražio da skinu kamere "ili će ih on sam skinuti", no SPC to nije učinio. Popović tvrdi da su u prosincu iste godine kamere u dva navrata uništavane, za što krivi upravo Radeljaka mlađeg.

Popović tvrdi i da se u jednoj od posljednjih snimki kamere vidi domar Frančina koji se penje prema kameri, dok pored njega stoji Radeljak. Snimka potom nestaje, a Popović navodi kako mu je domar Frančina nakon toga potvrdio da je kablove na kameri presjekao po naredbi Lea Radeljaka.


Popović također je kao kuriozitet naveo činjenicu da je SPC također većinski vlasnik zgrade na Cvjetnom trgu u kojoj živi Josip Radeljak, te da tamo također postoje kamere, koje nije postavio SPC, već upravo Radeljakovi.

Radeljak i predstavnik suvlasnika zgrade, pravoslavni svećenik Đorđe Filipović, konstatirali su da kamere ne snimaju ulazna vrata nijednog od stanara, no jedan od stanara u toj zgradi Zoran Tartaglia sudu je izjavio da njemu kamere smetaju.

Odgađanje saslušanja razbjesnilo Josipa Radeljaka

U toj je zgradi, tvrdi Tartaglia, SPC tužio sve stanare zbog povrata imovine, obzirom da je zgrada prije nacionalizacije u cijelosti bila u njenom vlasništvu.

Na koncu jučerašnjeg suđenja odlučeno je da će se na mjestu događaja obaviti očevid, te je saslušanje Josipa Radeljaka u svojstvu svjedoka odgođeno. Ponovno, drugo po redu odgađanje saslušanja, Radeljaka je prilično razbjesnilo, te je on sucu uzrujano pripomenuo kako on "nema vremena za sud".

Pročitajte više