Nastupom Zagrebačke filharmonije počeli Dani hrvatske kulture u Bavarskoj

ZAGREBAČKA filharmonija, pod vodstvom šefa dirigenta maestra Vjekoslava Šuteja, nastupila je u utorak navečer u koncertnoj dvorani u Prinzregententheatru u Muenchenu, otvarajući Dane hrvatske kulture u Bavarskoj, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pred bavarskom publikom, koja ih je ispratila dugotrajnim pljeskom i ovacijama, Zagrebačka filharmonija izvela je skladbe "Homage a Bach", Borisa Papandopula te koncert za violinu i orkestar Petra I. Čajkovskog.

Solističku dionicu u tom koncertu izveo je mladi njemački violinist Nicolas Koeckert.

U drugom dijelu koncerta Zagrebačka filharmonija izvela je prvu i drugu baletnu suitu Sergeja S. Prokofjeva iz baleta "Romeo i Julija".

Među brojnom publikom na otvaranju Dana hrvatske kulture u Bavarskoj i koncertu Zagrebačke filharmonije nazočan je bio i ministar kulture Božo Biškupić.

U izjavi za Hinu ministar Biškupić kazao je da su koncertom Filharomonije sjajno počeli Dani hrvatske kulture u Bavarskoj, te kako je muenchenska publika, navikla na vrhunske koncerte, bila oduševljena hrvatskim glazbenicima.

Također je izvijestio da se Dani nastavljaju sutra velikom izložbom "Hrvatska kulturna dobra upisana u UNESCO-vu listu svjetske zaštićene baštine". Ta je Izložba bila početkom listopada predstavljena u UNESCO-ovoj palači u Parizu.

Bavarskoj publici predstavit će se i vrhunska ostvarenja hrvatskog filma.

Na pitanje što Ministarstvo kulture RH priprema na međunarodnom planu, ministar Biškupić izvijestio je da će iduće godine u Berlinu biti predstavljena velika arheološka izložba iz Istre.

U proljeće 2005. Hrvatska će se pak predstaviti u Vatikanu s izložbom skulptura iz antičke Narone.

Priprema se i izložba uglednoga hrvatskog slikara Ede Murtića u Bruxellesu, a također i dvije izložbe suvremenoga hrvatskog crteža i suvremene skulpture.

"Ne bih želio zapostaviti ni glazbene nastupe, odnosno nastupe hrvatskih glazbenih umjetnika u zemljama Europske unije", istaknuo je ministar Biškupić, napomenuvši da je Ministarstvo kulture RH napravilo program gostovanja do 2007.

Ministar kulture posebice je naglasio kako su nastupi hrvatskih umjetnika u inozemstvu jako važni u vrijeme kad Hrvatska postaje kandidat za Europsku uniju te kako je dobro zainteresirati publiku zemalja EU s dosezima hrvatske kulture i umjetnosti.

"Kada govorimo o hrvatskoj kulturi i umjetnosti, osim suvremene umjetnosti držim da je važno zemlje Europske unije upoznati i s hrvatskom kulturnom baštinom, ali težište je ipak na suvremenoj umjetnosti", rekao je ministar kulture Božo Biškupić.

Dani hrvatske kulture u Bavarskoj traju do 5. prosinca.

Pročitajte više