NATO će Ukrajini dostaviti vojnu opremu

Foto:

NATO će dostaviti vojnu opremu za sigurnu komunikaciju ukrajinskoj vojsci ovaj mjesec, rekao je čelnik saveza Jens Stoltenberg ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku na današnjem sastanku uslijed eskalacija sukoba s Rusijom.

"Rekao sam predsjedniku Porošenku da ću dostaviti vojnu opremu za sigurnu komunikaciju za ukrajinske oružane snage do kraja godine", rekao je Stoltenberg, a kao dio 40 milijuna eura vrijedne pomoći NATO-a za osnaživanje ukrajinske vojske.

Stoltenberg pohvalio ukrajinsku "mirnoću i suzdržavanje"

Stoltenberg je naglasio ukrajinsku "mirnoću i suzdržavanje" tijekom krize i ponovio potporu saveza za pristupanjem zemalja bivšeg sovjetskog bloka, a čemu se Moskva otvoreno protivi.

Moskva se odupire međunarodnim pozivima za oslobađanjem triju ukrajinskih brodova oduzetih prošli mjesec u Kerčkom tjesnacu, a koji kontrolira pristup Azovskom moru u blizini poluotoka Krim, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Porošenko je danas rekao kako je apsolutni prioritet njegove zemlje tražiti povratak svojih mornara. Čelnici Europske unije raspravljat će o Ukrajini i Rusiji na samitskoj večeri krajem dana.

Pročitajte više