NATO kreće u borbu protiv ruske propagande?

Foto: FAH

NATO bi mogao krenuti u borbu protiv ruskog "korištenja informacija kao oružja", taktike koju je Kremlj primijenio u akcijama poput zauzimanja Krima 2014., stvaranjem novog, snažnijeg komunikacijskog odjela i skidanjem oznake povjerljivosti s osjetljivog materijala, navodi se u nacrtu planova.

NATO i EU su zabrinuti zbog zbog mogućnosti Rusije da koristi televiziju i internet kako bi prenijela, po tvrdnjama dviju integracija, namjerne dezinformacije. EU je prošle godine uspostavio posebni odjel za borbu protiv, kakao navodi, otvorene propagande. U nacrtu prijedloga NATO-ovog vojnog odbora, koji je Reuters dobio na uvid, stoji da bi vojna taktika - shvatiti protivnika i zatim utjecati na strani auditorij - mogla postati dio integriranije komunikacijske strategije.

Dokument na 23 stranice dio je rasprave u NATO-u koja traje već dugo. NATO je odbio komentirati taj nacrt, ali je rekao da njegov vojni odbor radi na politici strateških komunikacija.

Zemlje članice moraju donijeti odluku

"Zemlje članice još moraju razmotriti taj nacrt politike i one će na kraju odlučivati o njemu", rekla je Eva Svobodova, savjetnica za javne poslove i strateške komunikacije predsjednika vojnog odbora.
Iako takvu strategiju zagovaraju Britanija i druge članice, SAD je oprezan glede bilo kakve strategije koja bi se mogla tumačiti kao propaganda.

Dužnosnici kažu da vjerodostojnost NATO-a počiva na otvorenosti i iskrenosti. Rusija je investirala u medijsku organizaciju, nazvanu Sputnjik, sa stotinama novinara u inozemstvu, čiji je cilj odvratiti svijet od onoga što se u Rusiji naziva agresivnom zapadnom propagandom.

Sada je vrlo aktivna i na internetu, na društvenim mrežama poput Twittera.

"Oni mogu stvoriti virtualnu stvarnost čija je svrha zbuniti i postići određene ciljeve", rekao je jedan zapadni diplomat.

Pročitajte više