NATO PREKINUO PAT-POZICIJU OKO OSIGURAVANJA AFGANISTANSKIH IZBORA

?jevernoatlantski savez (NATO) u petak je odlučio poslati dvije tisuće španjolskih i talijanskih vojnika radi jačanja sigurnosti na predsjedničkim izborima u Afganistanu i tako je završena neizvjesnost oko toga hoće li slati nove snage za brzu reakciju.

NATO u priopćenju kaže da će osam tjedana do početka izbora 9. listopada jedan španjolski bataljun biti na terenu kao snage za brzu reakciju, a talijanski bataljun kao operativne pričuvne snage.

Washington i saveznici tražili su na summitu u lipnju od NATO-a aktiviranje NRF-a radi suprotstavljanja opasnosti od nasilja na afganistanskim izborima, no Francuska se protivila slanju tih elitnih snaga uz obrazloženje da se njima ne treba koristiti kao rješenjem za nedostatak vojnika za rutinske operacije.

Jedan je diplomat rekao da je sukob u sjedištu NATO-a izbjegnut tako što je talijanski bataljun službeno izuzet iz NRF-a u vrijeme dok bude razmješten u Afganistanu.

"Tako su svi zadovoljni", rekao je taj diplomat koji je želio ostati anoniman.

Američki veleposlanik u NATO-u Nicholas Burns pozdravio je odluku o slanju bataljuna iz snaga za brze reakcije.

"Sjedinjene Države pozdravljaju ... odluku o prvom slanju NATO-ovih snaga za brzu reakciju", kaže se u njegovu priopćenju.

Osim talijanskog i španjolskog bataljuna, za izbore će NATO poslati i otprilike stotinu vojnika ili vojnih promatrača u svaku od svojih pet vojno-civilnih ekipa za obnovu na sjeveru zemlje.

(Hina) xvm ymaš

Pročitajte više