"NDH okupirala slovenska sela": Hoće li Slovenija od Hrvatske tražiti plaćanje ratne odštete?

ARHIVIST iz Maribora Peter Pavel Klasinc s Mariborskog instituta arhivistike u svibnju će izdati knjigu u kojoj objašnjava kako je NDH između 1941. i 1945. godine okupirala šest slovenskih sela.

"Kada sam razmišljao o naslovu, sklon sam koristiti riječ okupacija", kazao je Klasinc koji je proučio oko 400 dokumenata iz povijesti dviju nacija, piše Delo. "Objavljeni dokumenti će biti podloga za povjesničare u pisanju povijesti. U isto vrijeme, Slovenija treba razmišljati o traženju ratne štete od Hrvatske", kazao je Klasinc te dodao kako je nesporno da je NDH između 1941. i 1945. godine okupirala slovenski teritorij, no dodaje "u malo drugačijem smislu". "NDH je okupirala dio teritorija koji je ranije okupirala Njemačka", kazao je Klasinc te kazao da su sporna sela Jesenice na Dolenjskom, Slovenska vas, Nova vas, Obrežje, Rajec i Čedem.

"Zbog izgubljenog teritorija bi trebalo tražiti odštetu"


Napominje kako se tijekom 2. svjetskog rata u tim selima maltretiralo stanovništvo. "Zbog izgubljenog teritorija bi trebalo tražiti odštetu. O tome se nije govorilo niti u Jugoslaviji, a ni sada u Sloveniji", rekao je Klasinc. Nakon što knjiga bude objavljena, mariborski arhivist će građu predstaviti 'pravnicima koji djeluju u međudržavnoj komisiji. "To sam dužan napraviti kao povjesničar. O njima ovisi kako će koristiti te informacije", kazao je Klasinc.

Pravnike će upozoriti i na katastre za koje kaže da je NDH napisala 1941. godine, a koji se razlikuju od onih ranijih te smatra da bi oni mogli utjecati na granični spor između dvije države. NDH i Njemačka su 13. svibnja 1941. godine potpisale ugovor u kojem su odredile razgraničenje na nekadašnjim granicama banovina.

Objašnjenje skriveno u Beogradu?

Pretpostavlja se da se odgovor na pitanje zašto su se sada slovenska sela našla pod upravom NDH skriva u arhivima nekadašnjeg Ministarstva unutarnjih poslova NDH, koji su nakon 2. svjetskog rata preneseni u Beograd. Klasinc već godinu i pol dana čeka dozvolu za pregledavanje tih dokumenata koji se drže u glavnom gradu Srbije.

Pročitajte više