Ne prestaju reakcije na suspenziju britanskog parlamenta: "To je državni udar"

Ilustracija: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson suspendirat će parlament na mjesec dana uoči Brexita, što je razbjesnilo političke protivnike i zaoštrilo najozbiljniju političku krizu u zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Johnson je danas to zatražio od kraljice, što je ona i odobrila. 

Kraljica postupa prema savjetima svoga premijera i ne očekuje se da će preuzeti neku aktivnu ulogu. Njezin govor na otvaranju parlamenta piše vlada i u njemu iznosi svoj plan rada.

Johnson kaže da tako ne pokušava blokirati protivnike

Upitan pokušava li tako blokirati političare koji žele odgoditi izlazak Britanije iz EU-a, Johnson je novinarima rekao da je to "apsolutno netočno".

"Time bi se dalo još vremena objema stranama oko tog ključnog summita 17. listopada (summit europskih čelnika), vremena u kojem bi zastupnici raspravili o Brexitu i svim drugim pitanjima. Radi se o dodatnom vremenu", izjavio je premijer.

Suspenzija parlamenta izazvala je pomutnju na političkoj sceni samo nekoliko tjedana uoči jedne od povijesno najspornijih odluka u povijesti zemlje.

"Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način", rekao je John McDonnell, drugi čovjek oporbenih laburista.

"Što god tko mislio o Brexitu, jednom kada premijeru dopustite da spriječi puno i slobodno djelovanje naših demokratskih institucija, na vrlo ste skliskom terenu", dodao je.

Njegovo kockanje se svidjelo zagovornicima Brexita

Engleska crkva smatra da bi kaotični Brexit pogodio siromašne, predsjednik parlamenta govori o "uvredi za ustav", a višestranačka skupina koja se protivi 'tvrdom' Brexitu podnijela je službenu predstavku.

No, Johnsonovo kockanje svidjelo se zagovornicima Brexita, uključujući Trumpa koji je rekao da je "Boris upravo ono što je Britanija tražila i dokazat će da je 'velik'! Volim Veliku Britaniju."

Upitana za suspenziju britanskog parlamenta, glasnogovornica Europske komisije rekla je da na to pitanje treba odgovoriti Velika Britanija.

Predsjednik parlamenta kaže da se radi o uvredi za demokraciju

Predsjednik parlamenta John Barlow, moćni političar koji je dosad pokazao da je spreman prekršiti ustaljena proceduralna pravila kako bi omogućio raspravu o Brexitu, smatra "posve jasnim" da je cilj Johnsonova poteza ograničiti raspravu.

"Suspenzija rada parlamenta bila bi uvreda za demokratske procese i prava zastupnika kao predstavnika naroda", priopćio je Barlow koji je na referendumu 2016. glasao za ostanak Britanije u Uniji.

Philip Hammond, član Johnsonove stranke i bivši ministar financija koji je obećao da će spriječiti neuređen Brexit, nazvao je "ustavnom sramotom" slučaj u kojem vlada ne bi odgovarala parlamentu.

Pročitajte više