Neće biti novih ograničenja trgovinske razmjene BiH i Hrvatske

Ni Hrvatska ni Bosna i Hercegovina neće uvoditi nikakva dodatna ograničenja u trgovinskoj razmjeni a postojeće poteškoće riješit će dogovorom, potvrdili su u petak u Sarajevu hrvatski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko.

Nakon sastanka na kojemu se raspravljalo o provedbi Ugovora o slobodnoj trgovini i problemima nastalim nakon što je Vijeće ministara BiH u ožujku uvelo carinu na mlijeko i meso te na mliječne i mesne proizvode iz Hrvatske, ministar Čobanković novinarima je kazao kako za Hrvatsku nije prihvatljivo uvođenje bilo kakvih jednostranih mjera, tim prije što je ovaj ugovor dao korisne rezultate koje BiH ne može zanemariti.

Čobanković je to ilustrirao činjenicom da je 2000. godine, prije stupanja ugovora na snagu, omjer robne razmjene između dvije zemlje bio 1:20 u korist Hvatske da bi se tijekom prva dva mjeseca ove godine on smanjio ispod 1:6.

Hrvatska strana je potaknula održavanje sarajevskog sastanka kako bi se nastali problemi rješili, kazao je Čobanković, dodavši kako hrvatsko tržište ostaje otvoreno za robu iz BiH a potrošači će odlučiti kome pokloniti povjerenje.

"Dobio sam uvjeravanja kako neće biti drugih odluka o uvođenju novih mjera ograničenja uvoza u BiH", kazao je Čobanković.

Dragan Doko to je izrijekom i potvrdio konstatirajući zajedno s Čobankovićem kako su sve medijske špekulacije koje su se o tome pojavile u poljednje vrijeme potpuno neutemeljene.

"BiH ne razmišlja o uvođenju bilo kakvih novih mjera koje bi izmijenile Ugovor o slobodnoj trgovini", kazao je Doko.

On je istaknuo kako je BiH i pri donošenju mjera kojima je ograničen uvoz dijela prehrambenih proizvoda iz Hrvatske postupila odmjereno nametnuvši carine na proizvode koji se odnose na tek 2,8 posto hrvatskog uvoza.

Ta mjera Vijeća ministara BiH, kazao je Doko, nije donesena na određeni rok istaknuvši pri tom kako je interes i bosanskohercegovačke strane da se ovo pitanje riješi što prije.

Doko i Čobanković najavili su kako će se za rješenjem tragati kroz pregovore unutar zajedničkog odbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više