Obišli smo kafiće u centru Zagreba, neki su iz straha već zabranili pušenje

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

NAKON što je u petak navečer inspekcija zatvorila Sofru u Green Goldu zbog pušenja, u subotu je zatvorena i pivnica na Opatovini iz istog razloga.

Zato su se neki ugostitelji prepali pa od danas više u nekim lokalima u centru grada nema pušenja.

"Ne, od danas više nema pušenja, ali nemojte napisati da je to naš lokal jer ćemo izgubiti goste", rekao nam je konobar jednog kafića u blizini Cvjetnog trga. Iako ih nije još posjetila sanitarna inspekcija, kaže kako vlasnici ne žele riskirati da im se zatvori objekt.

 

 

Varga za rigorozne mjere

A u spomenutom smo lokalu ujedno naišli na bivšeg ministra zdravlja Sinišu Vargu koji podržava obilaske lokala od strane sanitarne inspekcije.

"Bitno je da se smanji dostupnost i privlačnost cigareta mladima koji prilikom izlaska svugdje mogu pušiti. Pogotovo da se smanji dostupnost mladoj ženskoj populaciji jer statistika pokazuje da djevojke iznad 18 godina daleko više puše nego u ostalim dijelovima Europe.

Ako je Turska mogla zabraniti pušenje u kafićima onda je to mogla i srednjoeuropska Hrvatska.

Dok sam bio ministar tražio sam od inspekcija da provode strogu evidenciju o pušenju u lokalima.

I uz to je Hrvatska među tri zadnje zemlje u EU koja se nije uskladila s direktivom EK vezano za upotrebu duhanskih proizvoda", rekao je Varga za Index, dodajući kako podržava rigoroznost inspekcija u ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.


Nakon što nismo uspjeli doći do vlasnika ovog lokala, krenuli smo u obilazak ostalih.

U koji god smo lokal u centru grada došli - svugdje se uredno pušilo.

U većini također nije bilo vlasnika, a konobari su nam samo kratko rekli kako oni imaju sve potrebne dozvole za pušenje i propisnu ventilaciju.

No, naišli smo na lokal u Varšavskoj koji nema dozvolu za pušenje iako u njemu gosti puše. Lokal je podijeljen na dva dijela. Na katu je pizzeria, a dolje kafić. U njemu se ne smije pušiti, no unatoč tome zatekli smo goste kako gase opuške u tanjuriće - jer pepeljara na stolovima nema.

"Kako da gostima zabranimo da zapale - to je borba s vjetrenjačama"

Vlasnik ovog gourmetbara Kristijan Babić Indexu je kazao kako se oni ne mogu boriti protiv vjetrenjača.

"Dozvolu za pušenje nemamo, no gosti svejedno zapale. Kad ih zamolimo da ugase neki nas poslušaju, no ima i onih koji samo odmahnu rukom i nastave pušiti. Zbog toga smo imali već i niz neugodnosti. No zakonodavac nam nije izašao u susret.

Nemamo mogućnost da gosta izbacimo van. I na kraju mi moramo platiti kaznu, kao i gost, umjesto da kazne samo gosta.


Mi smo sa sebe skinuli odgovornost u trenu kad smo ga upozorili", smatra Babić i dodaje kako zna da inspekcija samo obavlja svoj posao, no da bi trebalo napraviti neke promjene.

To nam je kazao i voditelj jednog kluba u centru koji je želio ostati anoniman. Rekao je da kod njih nema pušenja, no uvijek se, kaže, dogodi da neki gosti zapale.

"Kod nas još nije došlo do toga da gosti poštuju pravila i što mi tu možemo kad odjednom imamo 100 ljudi, ne možemo svakoga pratiti", rekao nam je voditelj kluba moleći da ne napišemo niti njegovo, niti ime kluba.

Porazgovarali smo i s vlasnikom kafića Tesla koji nam je rekao da inspekcija zna s vremena na vrijeme doći, no da njihov kafić ima sve potrebne dozvole

"Imamo 20 posto jaču ventilaciju od propisanog minimuma. Nemamo problema s inspekcijama. Oni najnormalnije znaju dolaziti. Rade svoj posao", rekao je Dan Virag, voditelj kafića Tesla.

"Ponašanje nekih ugostitelja nije fer prema nama ostalima"

Potom smo porazgovarali s vlasnikom kafića Golf u Preradovićevoj koji nam je rekao da inspekcije imaju točnu evidenciju koji lokali imaju dozvolu za pušenje, a koji ne.


Kazao je kako ovo zatvaranje ugostiteljskih objekata nema baš nikakve veze s dizanjem PDV-a.

"Prije su inspekcije stalno dolazile i provjeravale oko tih dozvola za pušenje, no onda su smanjili posjete i ugostitelji su se opustili.

Pušiti se smije u lokalima do 50 kvadrata, no sad imate onih od 250 u kojima se puši. Ljudi se ne drže zakona. Počeli su dopuštati pušenje iako nemaju dozvole. Oni koji prodaju bilo što od hrane nikako ne bi smjeli dozvoljavati pušenje. Zato se trebaju opredijeliti. Ili će biti pušački kafić ili će nuditi hranu.

Nama je hendikep taj što ne smijemo prodavati hranu. Takvo ponašanje nekih ugostitelja koji nude i hranu i dozvoljavaju pušenje nije u redu ni prema nama. I ja bi rado imao nekaj za jesti, a ne mogu jer sam pušački lokal. Nije u redu ni prema ostalim lokalima koji se drže zakona", rekao je Nenad Anić.
 

Pročitajte više