KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Nela Sršen: Gadno se varamo ako mislimo da će cjepivo riješiti problem

POSLJEDNJIH dana Italija opet ima najviše umrlih od koronavirusa u Europi, ali usporava se popunjavanje u bolnicama i na intenzivnoj njezi. Dok se drugi val epidemije u Italiji ubrzavao u prvoj polovici studenoga, broj primljenih u bolnice se povećavao za oko 1000 dnevno, a na intenzivnu njegu oko 100 dnevno. Lombardija je i dalje najteže pogođeno područje.

Nela Sršen sa Sveučilišne bolnice u Padovi komentirala je za N1 situaciju s koronavirusom u Italiji, gdje se sada nalazi, ali i u Hrvatskoj.

Smatra da su brojke u Italiji odraz situacije u cijeloj Europi, a pandemija, naravno, utječe i na njen rad. Svaki dan netko od kolega i kolegica završi u samoizolaciji ili ima koronavirus, pa to znatno utječe i na dinamiku rada, istaknula je.

Međutim, ne smatra da je u Hrvatskoj, bez obzira na rekordne brojke, stanje kritično.

"Ako gledamo globalne brojke i primijenimo te brojke na Italiju, jučer smo imali oko 26.000, 27.000 novih slučajeva. Ne vjerujem da je Hrvatska u toliko kritičnom ili lošem stanju. Da, postoji nezadovoljstvo, očaj i strah građana, ali mislim da to postoji u svakoj državi", kazala je Sršen.

Je li Hrvatska zakasnila s mjerama?

Upitana je i što misli je li Hrvatska zakasnila sa strožim mjerama.

"A što znači zakasnili s mjerama? Gledamo zemlje koje su imale lockdown. Mi smo tri mjeseca bili u lockdownu, ljeto nam je pomoglo najviše od svega toga. Uspjeli smo smanjiti brojku, doći na nulu, dočekali smo ljeto kako smo ga dočekali. Bio je, naravno, nizak naboj virusa, bolnice se nisu punile, opustili smo se previše. Umjesto da smo taj period iskoristili da izoliramo sve osobe koje su tada širile zarazu, iako niskog naboja, to nismo napravili. Italija je prošla jako tešku ekonomsku situaciju koju ne možemo zanemariti", kazala je.

Dodala je i kako vlasti s jedne strane trebaju rješavati problem zdravlja, a s druge strane moraju osigurati da narod preživi.

"Okružena sam ljudima koji su ostali bez posla, živjeli su jako dobro, bili su uspješni ljudi, završili su na ulici zbog ovrha. Ne možemo se praviti da te stvari ne vidimo", kaže Sršen.

Skijališta - da ili ne?

Komentirala je i inicijativu da sva skijališta ostanu zatvorena.

"Ako Italija, recimo, zatvori skijališta, a Austrija ih ostvari otvorenima, to ništa neće promijeniti - samo će ljudi otići u drugu zemlju i tako će se virus nastaviti širiti", rekla je.

Sršen smatra da je najvažnija kolektivna svijest i odgovornost samih ljudi.

"Stvar nije u jednoj političkoj stranci, što Stožer donose odluke. Stožer zatvori restorane, rade se fešte. O čemu govorimo? Ponavljam, najveća odgovornost je na nama i posebno ako imamo ove brojke - to trebamo isključivo zahvaliti našem ponašanju. Ako mislimo da će nam cjepivo riješiti problem, gadno se varamo", zaključuje Sršen.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više