Bez Europske unije nema ni kolača za Božić: U Norveškoj već mjesecima nestašica maslaca



"POLICE u prodavaonicama su prazne, cvjeta šverc iz susjednih država, a na crnom tržištu maslac postiže basnoslovne cijene - u internetu se za kilogram traži između 20 i 60 eura", piše Deutsche Welle o nestašici maslaca u Norveškoj koja traje već mjesecima, a koja je dovela do toga da ove godine gotovo i da nema tradicionalnih keksa i kolača za božićne i novogodišnje blagdane.

Pogrešno procijenili

Kako piše DW, osim povećane potražnje s maslacom kao i zbog vremenskih prilika, mnogi glavnim krivcem smatraju zadružno poduzeće Tine, koje nije samo glavni proizvođač mlječnih proizvoda u Norveškoj, nego po nalogu države i svojevrsni regulator tržišta.


Štoviše, ta je tvrtka izrazila žaljenje zbog problema u opskrbi te su priznali da su potrebe ove godine pogrešno procijenjene.

Krivac i država odnosno uvoz i carina

"No, jedan od krivaca je i država, odnosno njezina politika zaštite domaće mliječne industrije. Naime, u Norveškoj su na snazi vrlo visoke carine za uvoz iz inozemstva. Vlada je sada te carine za razdoblje do ožujka iduće godine snizila za čak 80 posto, a također je privremeno ukinula i kvote za mlijeko koje su bile uvedene kako bi se spriječila pretjerana proizvodnja", napominje se u tekstu u kojem se dodaje kako je susjedna Švedska ove godine imala problema u opskrbi maslacem, ali ga je riješila jednostavno - uvozom iz drugih dijelova Europske unije.

"To za Norvešku, koja nije članica EU-a, nije tako lako", zaključuje se u tekstu. 

Pročitajte više