Neočekivani nestanci električne energije mogući i u budućnosti

DVIJE skupine znanstvenika neovisno su iznijele dokaze o unutarnjoj slabosti sjeverno-američke mreže električne energije.

Njihove su analize zaključile da će se masovno zamračenje, kao ono koje je zahvatilo New York na ljeto, vjerojatno dogoditi još jednom, prenosi časopis "Nature".

Prošli je tjedan na godišnjem sastanku Američkog meteorološkog društva u Seattleu John Kappenmanm, savjetnik američke vlade iz kalifornijske tvrtke Matatech Corporation, izjavio da geomagnetske oluje na Suncu mogu izazvati mnogo veća zamračenja.

Osim toga, upozorio je, način na koji raste mreža električne energije samo je čini ranjivijom.

"Prijetnja je veća nego što je itko mislio", kazao je Kappenman.

Sunce izbacuje mnoštvo nabijenih čestica koje se mogu omotati oko magnetskog polja Zemlje, proizvodeći atmosferske učinke poput aurore borealis. Promjene magnetskog polja također izazivaju istosmjernu struju u transformatorima. To izaziva velike električne valove jer je mreža namijenjena samo za primanje izmjenične struje.

"Vrlo je teško smisliti transformator koji se može boriti s time", istaknuo je Kappenman.

Učinak na električnu mrežu može biti uništavajući. Godine 1989. električna mreža u Quebecu "pala je" na 90 sekundi zbog jedne velike geomagnetske oluje.

Kako mreža raste i uvodi se više žica za međuspajanje u sustav, ona postaje ranjivija, istaknuo je Kappenman. "Time se smanjuje potpuni električni otpor sustava, a stvara se veća antena koja upija istosmjernu struju", dodao je.

Pročitajte više