Nepoznata tvrtka bez zaposlenih u prošloj godini ostvarila triput veću dobit od Kraša

GOTOVO četvrtina hrvatskih tvrtki, odnosno njih više od 18.000, nema ni jednog zaposlenog, stoji u Fininom izvješću. Kako piše Jutarnji list, najuspješnija među tim "fantomskim tvrtkama", u prošloj je godini ostvarila 601 milijun kuna prihoda i 96 milijuna kuna dobiti.

Usporedbe radi, dobit te tvrtke, čije je ima zbog odredbi Zakona o statistici tajno, tri puta je veća od dobiti koju je u prošloj godini ostvario Kraš. Dvostruko je pak nadmašila dobit Instituta građevinarstva Hrvatske te Atlantic grupe.

U ukupnoj dobiti koju su hrvatske tvrtke ostvarile u prvih devet mjeseci prošle godine, udio tih tvrtki je 6,38 posto, odnosno, ostvarile su oko dvije milijarde kuna dobiti. Ukupni prihodi iznose 8,4 milijarde kuna, odnosno 1,85 posto.

Najviše tvrtki bez zaposlenih posluje s nekretninama

Visoka profitabilnost takvih tvrtki ne čudi - zarada je u prvom planu, a zbog nepostojanja zaposlenika, tvrtke nemaju mnogo obveza. Među takvim tvrtkama najviše je onih koje su registrirane za poslovanje s nekretninama i iznajmljivanje (2.902 tvrtke). Mnoge od njih su, u svrhu kupovine nekretnina, registrirali strani državljani.

Druge po zastupljenosti su tvrtke koje se bave trgovinom na veliko i malo (2.535). Začuđujuć je i podatak da su čak 974 tvrtke bez zaposlenih registrirane kao tvrtke koje se bave prerađivačkom industrijom, što je više i od broja takvih fiktivnih građevinarskih tvrtki.

Vlado Brkanić iz RRIF-a, za Jutarnji list je rekao kako pretpostavlja da je u slučaju sektora netipičnog za tvrtke bez zaposlenih, kao što je prerađivačka industrija, moguće da je djelomično riječ o tvrtkama koje su osnovane za "čekanje" - vlasnici zasade voćnjake ili maslinike i osnuju tvrtku koja će se u budućnosti baviti preradom.

Kao drugi, i najčešći razlog osnivanja takvih tvrtki, Brkanić je naveo rad na određenim projektima, bilo jednokratnim ili povremenim. Jednu takvu tvrtku je osnovao i RRIF - riječ je o tvrtki za savjetovanje, koja nema zaposlenih, nego okuplja konzorcij stručnjaka kada dobije određen posao, jer ne može ostvariti prihode koji bi omogućili stalan broj radnika na platnom popisu.

Nepodmirene obveze tvrtki 14,6 milijardi kuna

Fina je u svom izvješću objavila i kako su krajem ožujka, zbog nepodmirivanja dospjelih obveza u roku do 60 dana, neprekidno bile blokirane 1.384 tvrtke, s iznosom od 454,6 milijuna kuna.

Kad je riječ o evidentiranim nepodmirenim obvezama tvrtki u periodu većem od 60 dana, radi se o iznosu većem od 14,6 milijardi kuna.

I.M.

Pročitajte više