Neptun na početku 40-godišnjeg ljeta

ISTRAŽIVANJE golemih Neptunovih oblaka pokazalo je da taj plinoviti div prolazi kroz godišnja doba, a trenutačno je na početku 40godišnjeg ljeta.

Znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin i NASA-inog laboratorija "Jet Propulsion" ustanovili su da su Neptunovovi južni oblaci u proteklih šest godina postajali svjetliji, piše "New Scientist".

Rastući oblačni pokrov, koji je manje izražen na Neptunovom ekvatoru, vjerojatno je rezultat povećanog grijanja Sunca, smatra Lawrence Sromovsky sa sveučilišta Wisconsin.

"Ta je pojava vjerojatno odgovor na sezonske promjene u sunčevoj toplini i svjetlosti, poput sezonskih promjena koje možemo vidjeti na Zemlji," izjavio je.

Neptunov ciklus godišnjih doba može se usporediti sa Zemljinim, jer oba planeta imaju ukošene osi, pa su im sjeverna i južna hemisfera u različitim fazama Sunčeve orbite postavljene bliže Suncu. To za posljedicu ima izmjenu ljeta i zima na različitim hemisferama.

No, kako Neptunu trebaju 164 godine da bi završio svoj put oko Sunca, svako godišnje doba traje oko 40 godina.

Opažanja su pokazala da Neptun prolazi i kroz neke vrlo ekstremne vremenske prilike. Tako njegova prosječna površinska temperatura iznosi oko -218 ?C, a olujni vjetrovi dosežu brzinu do 1.500 kilometara na sat.

Smatra se da su takvi vremenski uvjeti uzrokovani toplinom iz Neptunovog unutarnjeg sloja rastopljenog kamenja, tekućeg amonijaka i metana.

Pročitajte više