Nerealno očekivati brzo okončanje povratka izbjeglica u BIH

MINISTARSTVO za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine upozorilo je kako milijun prognanika i izbjeglica iz te zemlje još uvijek čeka na povratak svojim prijeratnim domovima.

U priopćenju objavljenom u četvrtak u Sarajevu u povodu najava kako se uskoro može očekivati potpuno ispunjenje Aneksa VII Daytonskog sporazuma koji jamči pravo na slobodni povratak svih izbjeglih i progganih tijekom troipolgodišnjeg rata, Ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava BiH ističe kako je nerealno misliti da se taj proces može završiti već naredne godine.

Uz milijun osoba koji se ni sedam godina nakon rata nisu uspjele vratiti u prijeratna prebivališta povezan je i problem obnove više od 60 tisuća kuća i stanova. Od 254.730 zahtjeva za povrat imovine, nadležne su vlasti do danas riješile 163 tisuće takvih slučajeva.

Gotovo 90 tisuća zahtjeva još uvijek nije rješeno a Ministarstvo za izbjeglice BiH podsjeća kako se samo boljom koordinacijom aktivnosti i usuglašavanjem prioriteta može osigurati cjelovito ostvarenje povratka.

Pročitajte više