Nestali mladi Amerikanci otkriveni u Pakistanu: Pokušali se priključiti džihadu

PET MLADIH američkih muslimana starih između 19 i 25 godina, koji su krajem studenog misteriozno nestali iz svojih domova u američkoj državi Sjeverna Virdžinija i distriktu Washington, pronađeni su i uhićeni u Pakistanu u trenutku kada su pokušali stupiti u kontakt s radikalnim muslimanskim terorističkim organizacijama povezanima sa Al-Qaidom, objavila je danas novinska agencija AP.

Mladići su otkriveni i uhićeni zahvaljujući zajedničkoj akciji pakistanskih vlasti i pripadnika američkog FBI-ja, a uhićeni su u trenutku kada su u pakistanskom gradu Hyderabadu u neposrednoj blizini granice sa Afganistanom, pokušali razgovarati sa predstavnicima zabranjenih radikalnih terorističkih organizacija Jaish-e-Mohammed i Jamat-ud-Dawa, čiji su članovi u direktnom kontaktu sa terorističkom mrežom Al-Qaida. Mladi Amerikanci su od terorista zatražili da se priključe nekom od brojnih militantnih vojnih kampova na tom području, no teroristi su ih odbili jer mladići nisu imali potrebne preporuke povjerljivih militanata.

Iako su u slučaj nestanka petorice mladića od prvog dana bili uključeni i agenti FBI-ja i američka policija, AP tvrdi kako se pomak u potrazi za njima dogodio tek kada su roditelji nestalih mladića reagirali na pojavljivanje uznemirujuće oproštajne poruke, koju je jedan od njih ostavio prije puta u Pakistan. Na toj video-poruci, koja nije bila objavljena u javnosti, mladić upozorava na rastuću konfliktnu situaciju na Bliskom istoku, te zaključuje kako "mladi muslimani moraju nešto učiniti".

Šef lokalne policijske uprave u gradu Sargodha Usman Anwar AP-u je potvrdio kako su mladići s ponosom istaknuli kako su u Pakistan stigli zbog "džihada", odnosno svetog muslimanskog rata, no imam Johari Abdul-Malik, duhovni vođa muslimanske zajednice u Sjevernoj Virdžiniji, koji je poznavao neke od uhićenih mladića, tvrdi kako oni nisu bili skloni radikalnim niti militantnim idejama dok su živjeli u SAD-u. "Prema našim saznanjima, oni nisu bili radikalni niti su pokazivali takve ideje", tvrdi Abdul-Malik.

Pročitajte više