Nestanak splitskog pomorca na Atlantiku nije primijećen osam sati

Screenshot: HRT

VEĆ pet dana traje potraga za 35-godišnjim pomorskim časnikom iz Splita koji je nestao na putu između Gibraltara i Trinidada i Tobaga.

Nakon dojave o nestanku, brod na kojem je plovio vratio se 200 milja unatrag, a potraga za nestalim Splićaninom nažalost još je bez rezultata.

"Osam sati nisu primijetili da je nestao, bila je noć"

"Nakon što su primijetili da je pomorac nestao, a period je bio dug - osam sati - jer je bila noć, brod se vratio u smjeru iz kojeg je došao. Obavijestio nadležni centar za traganje i spašavanje u Ponta Delgadi koji je u potragu uključio dodatne brodove i zrakoplove. Taj vremenski odmak je problematičan i on je stvorio jedan široki pojas kojega je trebalo istraživati, a da bi se napravila koliko-toliko kvalitetna potraga s obzirom na ogroman teritorij o kojem pričamo", rekao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, gostujući na HRT-u.

Melvan je rekao kako u ovakvim slučajevima za traganje nisu nadležne kompanije, nego centri za traganje i spašavanje.

"Oni to procjenjuju sukladno temperaturi mora i ostalim uvjetima koji vladaju u tom području oceana, a koji su u ovom slučaju prilično dobri, temperatura mora je prilično visoka što daje određenu šansu da se može produžiti trajanje same potrage. Postoje uhodani standardi, međunarodne konvencije sukladno kojima se potrage obavljaju", pojasnio je Melvan.

Upitan u kojoj su mjeri potrage na otvorenom moru uspješne, Melvan je rekao kako je bilo onih sa sretnim završetkom, ali bilo je i tragedija.

"Teško je prognozirati"

"Teško je bilo što prognozirati. Potrage traju ovisno o procjeni. Ne može se kazati da se to dešava češće nego na kopnu, ljudi nestaju na moru i na kopnu, razlozi mogu biti različiti i nadam se da će se oni ustanoviti u istrazi ukoliko ovdje ne bude sretnog završetka", rekao je Melvan.

Sindikat pomoraca u ovakvim slučajevima, rekao je Melvan, dođe kao "amortizer prema medijima".

"Normalan je medijski interes prema obitelji i prijateljima nestalog pomorca, mi dođemo kao neki amortizer da to odradimo umjesto njih. Isto tako možemo raditi pritisak ako procijenimo da je to potrebno preko međunarodnih institucija da se ta potraga napravi kako treba", rekao je.

"Ako slučaj završi nesretno, obitelj ima pravo na obeštećenje"

Kroz kolektivni ugovor riješena su pitanja smrti, ozljede na radu, invaliditeta, pa i slučaja nestanka.

"Njegova obitelj u slučaju, pričamo hipotetski jer ja još vjerujem da se imamo pravo nadati da će ovaj slučaj završiti sretno, ima pravo na obeštećenje", rekao je Melvan.

Istaknuo je također kako je situacija u Ukrajini poremetila tržište rada i dovela do određenih turbulencija.

"Naš program rada je klasičan - pomoći pomorcima i njihovim obiteljima i biti na dispoziciji kad treba. Tu nema velikih mudrosti", zaključio je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.
 

Pročitajte više