Nestašica krvi u Zagrebu i Rijeci, traže se darivatelji svih krvnih grupa

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

HRVATSKI zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih krvnih grupa da daruju krv.

"Pozivamo darivatelje svih krvnih grupa da se zbog smanjenih zaliha odazovu darivanju krvi", stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 u Zagrebu. 

Zavod prikuplja oko 50 posto krvi u Republici Hrvatskoj i opskrbljuje krvlju i krvnim pripravcima preko 30 zdravstvenih ustanova.

Na slici je prikazano trenutačno stanje zaliha krvi prema krvnim grupama. Optimalne količine su između vrijednosti označene kao premale (plava crta) i prevelike zalihe (žuta crta). 

U Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 možete darovati krv od ponedjeljka do petka od 7:30 do 19:00, a subotom od 7:30 do 15:00. 

Nestašica krvi i u Rijeci

KBC Rijeka također poziva na doniranje krvi zbog manjka zaliha dvaju krvnih grupa. 

"Zbog daljnje otežane situacije sa zalihama ponovno se pozivaju građani da daruju krv na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu. Ponovni poziv se prvenstveno odnosi na krvne grupe A pozitivna (A+) i B pozitivna (B+)", stoji u priopćenju KBC-a Rijeka. 

Dodaju kako su davatelji ostalih krvnih grupa također dobrodošli.

U Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu riječkog KBC-a možete darovati krv danas i sutra od 8 do 19 sati te prekosutra od 8 do 15 sati.

Pročitajte više