Nešto nevidljivo razdire nama najbližu skupinu zvijezda

Foto: NASA

PREMA najnovijoj analizi podataka satelita Gaia, došlo je do razdiranja skupine zvijezda najbliže našem Sunčevom sustavu. Taj poremećaj nisu uzrokovali samo prirodni procesi nego i gravitacijski utjecaj neke masovne formacije koju ne možemo vidjeti ili registrirati.

Astronomi smatraju da tu gravitacijsku stihiju vjerojatno uzrokuje nevidljiva nakupina tamne tvari koja razara sve što joj dođe nadohvat ruke.

Zvjezdana skupina nakupina je zvijezda istoga podrijetla koje zajedno drži gravitacija. Zvijezde te nakupine se međusobno udaljavaju putem prirodnih procesa unutar same skupine i zbog gravitacije matične galaksije, pri čemu zna doći do stvaranja plimne struje (repa), odnosno rijeke zvijezda.

Rijeka zvijezda

Astronomi su 2019. pronašli dokaze o postojanju plimnog repa u Hijadama, zvjezdanom skupu udaljenom od Zemlje 153 svjetlosne godine. Stoga su astronomkinja Tereza Jerabkova i njezini kolege iz Europske svemirske agencije (ESA) počeli analizirati novije podatke sa satelita Gaia kako bi pronašli rijeke zvijezda koje ranije nisu registrirali.

Pronašli su stotine i stotine zvijezda koje pripadaju plimnom repu Hijada. Centralni dio tog skupa zvijezda ima promjer od oko 60 svjetlosnih godina, dok se njegovi plimni repovi protežu i na udaljenosti od nekoliko tisuća svjetlosnih godina.

Mada je sasvim očekivano da će zvjezdani skup imati svoj plimni rep, znanstvenici su primijetili nešto neuobičajeno. Proveli su simulacije gravitacijskih poremećaja Hijada i uočili da stvarna skupina ima manji broj zvijezda od simulacije, piše Science Alert.

Ustanovili su da bi ovakav poremećaj, odnosno izbacivanje zvijezda, mogao biti rezultat kolizije ili interakcije s nekim objektom koji ima 10 milijuna puta veću masu od našeg Sunca.

"Sigurno je došlo do bliskog susreta s nekom ogromnom masom, pri čemu je došlo do razdiranja Hijada", kazala je Jerabkova.

Nevidljiva sila

No znanstvenicima predstavlja problem to što trenutno nigdje u blizini ne možemo vidjeti nikakav objekt ili formaciju s toliko velikom masom. Jedno od objašnjenja je tamna tvar - misteriozna materija koju ne možemo registrirati nikakvim uređajima, ali znamo da postoji zbog njenog gravitacijskog učinka na okolne objekte.

Stručnjaci su analizirajući te gravitacijske sile izračunali da je otprilike 80 posto sve tvari u svemiru tamna tvar.

Nakupine tamne tvari se i danas mogu naći u "tamnome halou" oko galaksija. I naša galaksija, Mliječna staza, ima jedan takav halo koji je dugačak oko 1.9 milijuna svjetlosnih godina. Astronomi smatraju da se unutar tih tamnih haloa nalaze gušće nakupine tamne tvari.

Buduća istraživanja možda će otkriti neki drugi uzrok čudnog nestanka zvijezda u repu Hijada, ali znanstvenici za sada smatraju da su najvjerojatniji uzrok tome ove gušće nakupine misteriozne tvari.

Istraživanje naslova The 800 pc long tidal tails of the Hyades star cluster objavljeno je u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Pročitajte više