Nesuđeni ministar gospodarstva Račić: Brine me krhka saborska većina

Screenshot: HRT

EKONOMIST Milan Račić, nesuđeni ministar gospodarstva u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija izjavio je kako ga zabrinjava krhkost saborske većine.

Račić pozitivno gleda na početak nove Vlade te u premijeru Tihomiru Oreškoviću vidi jamac njenog uspjeha.

Prve mjere koje je najavio premijer Tihomir Orešković u emisiji su komentirali i ekonomistica Sandra Švaljek te Mladen Novosel iz SSSH.

Na samom početku Sandra Švaljek je odbila komentirati navode o tome da joj je MOST u jednom trenutku ponudio premijersko mjesto rekavši da ova država ima puno važnijih tema za raspravu, a glavna bi zasigurno trebala biti gospodarstvo. Za Tihomira Oreškovića je izjavila da trezveno sagledava situaciju, a i ministar financija Zdravko Marić na samom početku mandata odašilje dobre signale.

"Primarno je zaustaviti rast deficita i javnog duga", naglasila je i složila se s idejom premijera Oreškovića da se proda dio državne imovine koja nije u funkciji.

Najavu ministra Marića da se fiskalni deficit neće smanjivati sa prihodovne strane označila je kao jaku poruku. Porez na nekretnine pozdravlja ukoliko će on dovesti do smanjivanja poreza na rad. Preporuke IFO instituta ocijenila je kao razumne, trezvene, izbalansirane i utemeljene. Mjere koje je institut predložio poput poput postupne deprecijacije kune i provođenja strukturnih reformi nazvala je nužnima iako će očito biti bolne.Pozvala je da se od sada prilikom zapošljavanja traže osobe sa posebnim sposobnostima, a ne sa posebnim vezama.


Mladen Novosel komentirao je pismo zabrinutosti koje je upućeno novoj Vladi a koje je upućeno nakon konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora zbog stalnog vraćanja na ideološke teme usprkos činjenici da je država u teškom gospodarskom stanju. O premijeru misli sve najbolje, no dvoji koliku samostalnost ima u donošenju odluka. Najveću zamjerku u preporukama IFO instituta pronalazi u ideji uvođenja privremenih poslova. Milan Račić mu je replicirao rekavši da je budućnost fleksibilna.

Pročitajte više