Netanyahu je prvi izraelski premijer koji je posjetio Brazil

Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu i novoizabrani brazilski predsjednik Jair Bolsonaro pozdravili su u Rio de Janeiru početak novog bratstva između njihovih dviju zemalja, uz perspektivu bliske gospodarske i vojne suradnje.

To je prvi službeni posjet jednog izraelskog predsjednika vlade Brazilu.

Pet dana u Brazilu

Netanyahu će ostati pet dana u Brazilu, a 1. siječnja nazočit će prisezi krajnje desnog predsjednika Bolsonara u Braziliji.

Netanyahu je nakon razgovora s Bolsonarom rekao da su dogovorili da Brazilac do ožujka dođe u posjet Izraelu. 

Bolsonaro, kojeg nazivaju "Tropskim Trumpom" je pokrenuo oštru polemiku kada je dan nakon što je izabran najavio premještanje brazilskog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, kao što su u svibnju učinile Sjedinjene Države.

Ali Brazilac je nekoliko dana kasnije uzmaknuo i rekao da odluka o premještanju još nije donesena.

Najvećem svjetskom izvozniku halal mesa, Brazilu bi premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem moglo ugroziti trgovinske odnose s arapskim tržištima.

Bolsonaro želi učvrstiti odnose

U petak je Jair Bolsoanro rekao da želi učvrstiti odnose s Izraelom i najavio "bratske" odnose u gospodarstvu i tehnologiji i partnerstva u poljoprivredi i u vojnim i sigurnosnim pitanjima.

Netanyahu je svoj posjet nazvao povijesnim i podsjetio na "bratstvo uz koje će se njihove dvije zemlje vinuti prema vrhuncima".

On je spomenuo da u prošlosti nije bilo takvih kontakata tijekom desetljeća neutralne brazilske politike prema izraelsko-palestinskom sukobu.

Tijekom te konferencije za novinare Netanyahu nije spomenuo osjetljivo pitanje premještanja veleposlanstva.

Netanyahu će na polaganju prisege u utorak biti jedan od najvažnijih svjetskih čelnika uz čileanskog predsjednika Sebastiana Pineru i mađarskog premijera Viktora Orbana, a Donald Trump će poslati državnog tajnika Mikea Pompea. 

Pročitajte više